Στην Αλβανία σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

O Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα συμμετάσχει στην έναρξη της πρώτης κοινής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε γειτονική χώρα εκτός ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αλβανία.

Θα είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους και θα σηματοδοτήσει μια νέα διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του επιτρόπου. Ανακοινώνεται επίσης πως οι κοινές αποσπάσεις των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των συνοριοφυλάκων της Αλβανίας θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Φαμπρίς Λετζερί, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιθεωρήσουν από κοινού το προσωπικό και τον εξοπλισμό που θα αναπτυχθούν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018, τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019 και αποτελεί την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους ανάμεσα στην ΕΕ και σε γειτονική χώρα εκτός ΕΕ και χώρα-εταίρο της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.