Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 10 έως τις 14 Μαΐου, περιλαμβάνει δηλαδή και την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο.

Συγκεκριμένα η δύναμη των κομμάτων -συμπεριλαμβανομένων των άκυρων- είναι η ακόλουθη:

ΝΔ: 29,3%, ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%, ΚΙΝΑΛ: 6,3%, Χρυσή Αυγή: 6%, ΚΚΕ: 5,1%, Ελληνική Λύση: 2,2%, 
Ένωση Κεντρώων: 2%, Λαϊκή Ενότητα: 1,3%, Μέρα25: 1,2%, Ποτάμι: 1,2%, ΑΝΕΛ: 1,1%, Οικολόγοι: 1%, Δημιουργία Ξανά: 1% 

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων από 7,6% ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί την τρίτη θέση. 
  
Η Marc προχώρησε στην δημοσκόπησή της και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων: Το πρώτο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Με το πρώτο σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%. 

Τρίτο σενάριο -που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης- καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%. 

Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι χαώδης, αφού ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες. 

Μεγάλη είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.