Βουλή: Μπρα ντε φερ Βρούτση - Αχτσιόγλου για την 7ήμερη εργασία

Η συλλογική σύμβαση εργασίας που κατέθεσε η ΝΔ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε τη Δευτέρα ο «πόλεμος» ανακοινώσεων Μαξίμου - ΝΔ για την επταήμερη εργασία, οδηγώντας σε διαξιφισμούς αυτή τη φορά του τομεάρχη εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση και της αρμόδιας Υπουργού Έφης Αχτσιόγλου.

Τα αίματα άναψαν με την καταγγελία του κ. Βρούτση ότι η Υπουργός Εργασίας ενέκρινε κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στο χώρο του τουρισμού, η οποία προβλέπει 7 ημέρες δουλειάς, καταθέτοντας μάλιστα και το σχετικό ΦΕΚ που αναφερόταν σε σύμβαση που υπεγράφη στις 27/3/2018 ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.  

«Σας κατηγορώ για την απόλυτη υποκρισία και διαστρέβλωση της αλήθειας όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής της ΝΔ, με αφορμή όσα καταλογίζει η κυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία, ενώ η Πειραιώς επιμένει ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ μιλούσε για την 7ήμερη λειτουργία μίας επιχείρησης στα πρότυπα της Παπαστράτος.

Σηκώνοντας το γάντι, η Υπουργός Εργασίας, διέψευσε ότι ενέκρινε την επίμαχη κλαδική σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις απλώς κατατίθενται και αναρτώνται ηλεκτρονικά και προσθέτοντας ότι το Υπουργείο δεν παρεμβαίνει στο περιεχόμενό τους, καθώς η έγκριση της νομιμότητάς τους από τον Υπουργό απαγορεύεται ως αντισυνταγματική.  

«Επομένως για να τελειώνουμε και με αυτή τη νέα αποκάλυψη που νομίζει ότι έκανε ο κ. Βρούτσης, ότι εγώ ενέκρινα οι εργαζόμενοι της να δουλεύουν 7 ημέρες της εβδομάδας. Καταθέτω την πράξη επιβολής προστίμου και για επιχείρηση με κλαδική σύμβαση που ήθελε να επιβάλλει κάτι τέτοιο, γιατί το Υπουργείο Εργασίας αυτό το ρόλο έχει, να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι εργατικοί νόμοι», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η ίδια εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που μία σύμβαση αφορά το 50% +1% των εργαζομένων ενός κλάδου ο Υπουργός Εργασίας μπορεί απλώς να την κηρύξει γενικώς υποχρεωτική.  

 
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά