Ξεκινάει η επιλογή νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου σήμανε στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοινώνοντας το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την προσεχή Τετάρτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Διάσκεψης για την ακρόαση των προεπιλεγέντων υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η ακρόαση εκείνων για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
 
Η Διάσκεψη θα εκφράσει γνώμη,  την οποία θα διαβιβάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για τη λήψη της οριστικής απόφασης επί της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
 
Σημειώνεται ότι η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου και ήδη βουλευτές της αντιπολίτευσης αφήνουν αιχμές περί περίεργης σπουδής της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 26ης Ιουνίου.

Οι 6 υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου

Δημοσιοποιήθηκαν και επισήμως από τη Βουλή τα ονόματα των έξι Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και Αρειοπαγιτών, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται  για τις Αντιπροέδρους: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη και τους  Αρεοπαγίτες: Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη και Γεώργιο Χοϊμέ.

Η ακρόασή τους από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα γίνει στις 11 το πρωί της προσεχούς Τετάρτης, οπότε και η Βουλή θα διατυπώσει γνώμη επί των υποψηφίων και ε συνεχεία το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει τη νέα ηγεσία.

Οι υποψήφιοι για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκαν και τα ονόματα των προεπιλεγμένων υποψηφίων για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για τους σημερινούς Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου  Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη, την Αεροπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη και τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, κΧαράλαμπο Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη, η ακρόαση των οποίων θα γίνει την προσεχή Πέμπτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε αυτή να εκφράσει γνώμη.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά