Τσίπρας: Η Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε «εκλογές-αρένα» (VIDEO)

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και αλλάζει την ατζέντα καθ’ υπόδειξη του επικοινωνιακού επιτελείου του. 

«Είναι προφανές ότι αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση και κυρίως ο αρχηγός της προσπάθησε με κάθε τρόπο να εκτρέψει τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες σε ζητήματα που αυτοί θεωρούν ότι μπορούν να επικεντρώσουν την προσοχή. Ο στόχος τους είναι σαφές και τον έχει καταλάβει ο κάθε πολίτης. Να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης, την οικονομία, το σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση. Να μην συζητήσουμε για το πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Να συζητάμε για θέματα που έχει επιλέξει το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να συζητάμε. Είναι επιλογή. Είναι πολιτική επιλογή του επιτελείου του να πάμε σε εκλογές σε ένα πεδίο πολιτικής αρένας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, που εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει «τοξικό» τον εαυτό του και το κόμμα του. 

«Θέλω να διερωτηθώ δημόσια και ανοιχτά. Γιατί επιλέγεται αυτή την στρατηγική; Της λάσπης στον ανεμιστήρα; Να κυλιστείτε και εσείς σε αυτή την λάσπη και αυτό τον βούρκο αφού μας λέτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές είστε σίγουρος νικητής. Ότι έχετε τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Γιατί λοιπόν έχετε τέτοιο άγχος αφού έχετε τόσο μεγάλη διαφορά; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά να υβρίζετε ακόμη και νεκρούς; Μήπως ζορίζεστε; Γι’ αυτό θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και το που κάναμε διακοπές αντί για τα οικονομικά σχέδια μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Ζείτε σε μία ψευδαίσθηση. Ίσως να φταίνε οι σύμβουλοι σας που σας λένε έτσι. Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι είναι μία φωτοβολίδα που θα σβήσει ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Και νομίζω ότι σας συμβουλεύουν λάθος. Και βεβαίως υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταρρεύσει αλλά θα κερδίσει τις εκλογικές μάχες γιατί είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα».


Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός η ΝΔ κάνει λάθος να στρέφει την συζήτηση από την οικονομία στο ηθικό πλεονέκτημα. «Μας δίνετε πάσες σε κενό τέρμα. Το κάνετε για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την απόλυτη παραδοχή ότι στην οικονομία δεν έχετε πια αφήγημα. Έχετε διαψευστεί. Ο δεύτερος είναι γιατί πιστεύετε ότι θα ρεφάρετε στο ηθικό έλλειμμα. Δεν έχετε καταλάβει ότι η ουσία και το πραγματικό πρόβλημα σας δεν είναι το ηθικό μειονέκτημα που έχετε. Το πρόβλημα σας είναι πολιτικό. Δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Είναι ότι το πρόγραμμα σας και η πολιτικής σας ευνοούν την ελίτ. Δεν έχει κανένα νόημα να προσποιείστε είτε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ είτε να μπαίνετε στην αστεία προσπάθεια να πείσετε ότι είμαι εγώ μέρος της ελίτ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αντιγράφει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαϊχ Μπολσονάρου. «Παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε μέχρι τις εκλογές γιατί έχετε αντιγράψει καρμπόν μία καμπάνια που αντιστοιχεί σε ακροδεξιούς υποψηφίους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Έχετε ακριβώς την καμπάνια που είχε ο Μπολσονάρου στη Βραζιλία. Fake news τοξικότητα λάσπη στον αντίπαλο τάξη και ασφάλεια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πυρά» για την ατζέντα της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική ατζέντα της ΝΔ και ειδικότερα τα μέτρα για την τάξη και την ασφάλεια. Τόνισε ότι επί κυβερνήσεως της ΝΔ δραπέτευαν τρόφιμοι του Κορυδαλλού, δίνονταν άδειες στον καταδικασμένο για την 17Ν Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος επέλεξε να μην γυρίσει στην φυλακή μετά από άδεια.  

Στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Κυρία Μπακογιάννη αυτό είναι το πρόβλημα σας; Ότι δεν είναι ολόκληρη η 13η σύνταξη; Γιατί μέχρι χθες λέγατε ότι είναι λαϊκισμός. Τώρα είναι μισός ο λαϊκισμός, μισή η παροχή; Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Είστε σε τόσο μεγάλη αμηχανία που δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων θα είναι ολόκληρη η σύνταξη. Δεν είναι αυτή μια ενίσχυση, μια ανάσα; Αυτό είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα σας είναι ότι δεν πιστεύετε σ’ αυτό. Αν θεωρείτε ότι είναι παροχολογία πηγαίνετε μία βόλτα στα ΑΤΜ που θα εισπράττουν την σύνταξη και πείτε στους συνταξιούχους ότι είναι λαϊκισμός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Το πρόβλημα σας είναι ότι το πρόγραμμα και οι πολιτικές θέσεις σας που δεν έχουν χώρο για σπατάλες υπέρ των πολλών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε την ΝΔ για τις θέσεις της στο ασφαλιστικό. «Ο καημός σας είναι να πηγαίνουν όλοι στα ιδιωτικά. Η διαφορά σας είναι ότι εσείς θέλετε να μετατρέψετε τμήμα του πρώτου πυλώνα (σ.σ κύρια και επικουρική ασφάλιση) σε εθελοντική συμμετοχή προκειμένου να μεταφέρετε πόρους στην ιδιωτική ασφάλιση. Αργά η γρήγορα το κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με ραγδαίες μειώσεις στις συντάξεις. Ο στόχος σας είναι η κοινωνική λεηλασία και το ΔΝΤ. Αυτή είναι η αλήθεια του σχεδίου σας και πρέπει να την εκθέτετε ολόκληρη στον λαό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Η Ελλάδα των πολλών με την Ελλάδα της ελίτ είναι δύο κόσμοι που δεν συμβιβάζονται. Γι’ αυτό σας λέω ότι δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας ούτε πως μεγαλώσατε αλλά κρίνω τις θέσεις σας που εκφράζουν τα συμφέροντα μίας ισχυρής μειοψηφίας της ολιγαρχίας αυτού του τόπου. Εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Επαναφέραμε για τους ανασφάλιστους την ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία και καλούμε τώρα στο ταμείο αυτούς που δεν πληρώνουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.