Κλείσιμο

Ουίσκι και πλεόνασμα 2,5% έταξε ο Τσακαλώτος στον Βενιζέλο

Σκληρή κόντρα για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα εκτυλίχτηκε στην Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Τσακαλώτος επαναβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον στόχο σε 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για την τριετία 2020-22. Συμπλήρωσε πως είναι διατεθειμένος να κεράσει ουίσκι τον κ. Βενιζέλο, ώστε να απαντήσει στις βολές πως τα πλεονάσματα είναι θεωρητικά.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι φοροελαφρύνσεις που θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα θα τονώσουν την ανάπτυξη κι έτσι η Ελλάδα θα πετύχει οργανικά τις αξιώσεις των δανειστών, δίχως να επιδιώκει τέτοιο στόχο. Εάν υπάρξει κενό, θα καλυφθεί από τα 5,55 δισεκατομμύρια ευρώ που θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό, προσέθεσε.

Το τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εξίσου βλαπτικό με το πρώτο μισό του 2015, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προκάλεσε αφαίμαξη στους φορολογούμενους ώστε να πετύχει αχρείαστα υπερπλεονάσματα αλλά τώρα που πλησιάζει η ώρα του σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο, όταν η επόμενη κυβέρνηση θα επιδιώξει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζει την χώρα με τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισεκ. ευρώ.

«Αυτό που κάνετε είναι ο εγκλωβισμός της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη, στο σύρσιμο, για την καθήλωση της κοινωνίας στα επιδόματα», είπε ο κ. Βενιζέλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι διαπράττει «έγκλημα σε βάρος της προοπτικής του έθνους».

Τα πλεονάσματα που θα ξοδέψουμε δεν είναι θεωρητικά, είναι πραγματικά, απάντησε ο κ. Τσακαλώτος. Προσέθεσε πως η κόντρα κατέληξε σε μία έντιμη ισοπαλία και συνεπώς μπορούν να πιουν ποτά αλά τατς (σ.σ. ο καθένας το δικό του).

«Για να διευκολύνω τη συζήτηση θα αφήσω την τελευταία λέξη στον ελληνικό λαό στις 26 Μαΐου», έκλεισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή: skai.gr