Βουλή: Στο ρυθμό της «βεντέτας» Τσίπρα - Μητσοτάκη και η σημερινή συζήτηση

Σε υψηλούς τόνους με ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ βουλευτών πια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και «καρφιά» της ελάσσονος αντιπολίτευσης για επίπεδο «καφενείου», συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς αυτή διεξάγεται στον απόηχο της χθεσινής πρωτοφανούς σε σφοδρότητα, ένταση και περιεχόμενο σύγκρουσης Αλέξη Τσίπρα - Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία προσέλαβε χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας.

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι εμφανής η προσπάθεια αποδόμησης του περιβόητου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς και της μάχης του ΣΥΡΙΖΑ με τις ελίτ, με φόντο τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού από τις διακοπές του σε κότερο. Βασικές κατηγορίες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν αυτές περί υποκρισίας, δημιουργίας εμφυλιοπολεμικού κλίματος, διχασμού της κοινωνίας και ταύτισης με τον «Πολακισμό».

Στον αντίποδα το κυβερνητικό στρατόπεδο, επιχειρεί να πείσει περί επιθετικής ρητορικής του Προέδρου της ΝΔ, απόρροια του πανικού του και της προσπάθειάς του να αποκρύψει το καταστροφικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του κόμματός του, εκτοξεύοντας κατηγορίες περί επιπέδου νηπιαγωγείου, κιτρινισμού, fake news και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των αντιπάλων του.

«Λέτε ότι δεν είστε με τις ελίτ αλλά υπέρ των πολλών. Δεν είστε κυβέρνηση των πολλών, είστε κυβέρνηση που εξαπατά και περιφρονεί τους πολλούς με απίστευτη υποκρισία. Η πρόταση μομφής της ΝΔ είναι μια πρόσκληση προς τους δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς συμπολίτες μας για ένα νέο αξιακό πολιτικό πλαίσιο στη χώρα. Για ένα νέο ξεκίνημα μακριά από το πολιτικό θέατρο και τον κυνισμό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων δηκτικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Υποκρισία καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, σχολιάζοντας τις αιχμές του διαρροής των φωτογραφιών του στο κότερο από την Πειραιώς. Αντιστρέφοντας τα πυρά, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για συστηματική λάσπη και συκοφάντηση του Αντώνη Σαμαρά και της συζύγου του κ. Μητσοτάκη με την οποία πρώτος παραβίασε την ιδιωτικότητά τους.

Η «εμπροσθοφυλακή» της κυβέρνησης από την άλλη έβαλε αφενός εμφατικά στο «κάδρο» τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καυτηριάζοντας τη χθεσινή του ομιλία και αφήνοντας στο απυρόβλητο το αντίστοιχο ύφος του πρωθυπουργού, ξεχνώντας ότι το ταγκό απαιτεί δύο, ενώ έκαναν αντιπαραβολή πεπραγμένων για να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους πολλούς και η ΝΔ με τους ολιγάρχες.

Επιπέδου νηπιαγωγείου χαρακτήρισε τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στηλιτεύοντας το σύνθημα «νάτος νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει να δώσει «βορά» την προσωπική τους ζωής και πρόσθεσε: «είτε με αναπαραγωγή και υιοθέτηση όλων των fake news ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον κιτρινισμό επίσημη πολιτική θέση. Είναι η προσπάθεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Αλλά ούτε αυτό το ξέρει καλά γιατί μόνο στο ποδόσφαιρο μπορεί να κερδίσει κάποιο χρόνο έτσι».

Η αναφορά του κ. Βίτσα πάντως δεν ήταν η μοναδική με άρωμα ποδοσφαίρου, καθώς στην προσπάθειά του να πείσει για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) συνέκρινε την αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με εκείνες στις οποίες προκρίθηκαν παρά τις δυσκολίες η Λίβερπουλ και η Τότεναμ.

«Διαμορφώνεται ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός σε προγραμματική βάση. Αυτό είναι υγιές. Η fake και η κίτρινη αντιπαράθεση είναι αυτή που υπονομεύει το δημοκρατικό διάλογο. Επιλέξατε να δηλητηριάζετε καθημερινά την πολιτική ζωή του τόπου με ψεύτικες και πέτσινες ειδήσεις. Εσείς και οι φίλοι σας οι ολιγάρχες με τα ΜΜΕ», ανέφερε σε ανάλογο μήκος κύματος ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.  

 Μέτωπο καταδίκης και των δύο μεγάλων κομμάτων, διαμόρφωσαν με τις τοποθετήσεις τους τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της ΝΔ για επίπεδο «καφενείου», που ευτελίζει το κοινοβούλιο και την πολιτική ζωή.

 «Οι πολίτες είδαν μια παρακμή και ένα στημένο μικρό ανταγωνισμό άγονων αντεγκλήσεων.  Δεν κάνει καλό σε κανέναν, παρά μόνο στην ακροδεξιά η αποστροφή πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα», σημείωσε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας για τον κ. Τσίπρα συγκεκριμένα ότι η «εκτός εαυτού και ελέγχου» χθεσινή του ομιλία κατέδειξε τον πανικό του πριν την πτώση.

Για «κοκορομαχία» που επιδιώκει την απόκρυψη της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις πολιτικές υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, έκανε λόγο από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

 «Πάμε στις ευρωεκλογές όχι συζητώντας για τα μείζονα αλλά με Πολάκη, Νοβάρτις, Ζίμενς και κότερα.  Αυτό απέδειξε και η χθεσινή συζήτηση. Πολύ χαμηλό επίπεδο. Ένα επίπεδο καφενείου και ύφους Μακελειού», ανέφερε καυστικά ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Πάντως, παρά τις αλληλοκατηγορίες, αφενός η κούραση της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης αφετέρου η προσπάθεια ορισμένων να αποφευχθεί η μετατροπή της Ολομέλειας σε αρένα, κρατάει τους τόνους απ’ όλες τις πλευρές πιο χαμηλά σε σύγκριση με χθες και δεν καταγράφονται επίσης συνεχείς διακοπές των ομιλητών.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά