To debate για την Αθήνα στην εκπομπή «Ρουά Ματ» στον ΣΚΑΪ

Στην εκπομπή «Ρουά Ματ», του ΣΚΑΪ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Σοφιανός.

Την εκπομπή συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη, μαζί με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Για το γεγονός ότι η μάχη για τον Δήμο της Αθήνας γίνεται σε ήρεμο και πολιτισμένο επίπεδο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συγκριτικά με τις τελευταίες εντάσεις στη Βουλή ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, που υποστηρίζεται από την Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι δυστυχώς ο «Πολακισμός» έχει δηλητηριάσει την πολιτική ατμόσφαιρα.

Άφησε αιχμές σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κοινοβούλιο, που έχουν να κάνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να κρατηθεί μακριά η κεντρική πολιτική σκηνή από την τοπική Αυτοδιοίκηση, επειδή προοπτικά το ήθος της πολιτικής γίνεται και ήθος της κοινωνίας, αλλά επειδή αυτός ο πολιτικός πολιτισμός,επιτρέπει την επόμενη μέρα, να χτισθούν οι αναγκαίες γέφυρες.

Πρόσθεσε ότι το στοίχημα του είναι η συνεργασία, η συνεννόηση, και η συναίνεση, υπογραμμίζοντας πως είναι στο DNA της αυτοδιοίκησης. Είπε πως καλούμαστε να υπερβούμε όχι μόνο κόμματα και ιδεολογίες, αλλά ακόμα και τους ίδιους μας τους εαυτούς, και υπογράμμισε οποίος υπογράμμισε ότι ονειρεύεται μια καλύτερη πλατεία Ομονοίας, καθαρή, με πράσινο, και μεγαλύτερο φωτισμό. 

Ο υποψήφιος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νάσος Ηλιόπουλος, είπε από την πλευρά του ότι οι τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ουσιαστικές. Υποστήριξε ότι ο κ. Μπακογιάννης έπρεπε να πει κάτι για τον κ. Πολάκη έτσι ώστε να καταγραφούν τα πολιτικά κοινά με τη ΝΔ, ενώ έκανε λόγο για «fake news» που ακούστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή. 

Για τον κομματικό χαρακτήρα που έχουν οι δημοτικές εκλογές κυρίως στην Αθήνα, ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο μεγάλη και να είναι η κεντρική πολιτική πόλωση, κρατάει την αυτονομία της και όπως είπε θα φανεί και σε αυτές τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Παύλος Γερουλάνος, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρωτεύουσας είναι η σχέση του Δήμου με τους πολίτες, και πως η Αθήνα έχει χάσει την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων της.

Τόνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πόλης και πως οι δομές είναι λάθος. Έκανε λόγο για εγκατάλειψη και ανασφάλεια, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν καλή συνεργασία μεταξύ τους. 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος, Νίκος Σοφιανός, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, έκανε λόγο για πορεία ανάσχεσης της συρρίκνωσης της ιδιωτικοποίησης της στελέχωσης του Δήμου. 
 
Περί ασφάλειας

Ο  κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να χτιστεί κλίμα εμπιστοσύνης του Δήμου με τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι ο φωτισμός της πόλης είναι ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται και με την ασφάλειά της. Σημείωσε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να αφήνει εγκαταλελειμμένα κτίρια αλλά να τα αξιοποιεί διότι αυτά ζωντανεύουν τις περιοχές και δίνουν κίνητρα και στην εμπορική χρήση και τη κατοικία.  

Στο θέμα της Ασφάλειας και για το ποια δράση θα ακολουθήσει αν εκλεγεί, για παράδειγμα στο οικοδομικό τετράγωνο, στο παρκάκι γύρω από τη Νομική όπου υπάρχει πιάτσα ναρκωτικών, ο κ. Νίκος Σοφιανός είπε ότι δεν είναι δουλειά του Δήμου να κάνει καταστολή αλλά της Αστυνομίας που έχει έμπειρο προσωπικό και πρέπει να στηριχτεί και αυτή οικονομικά επειδή έπεσε θύμα των μνημονίων.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι η ασφάλεια είναι συνυφασμένη με την ελευθερία και πως πρέπει να αποκατασταθεί η ελευθερία στην πόλη με ενιαίο συντονιστικό κέντρο και τη σύμπραξη και συνεργασία της Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας παράλληλα με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Δημοτικής Αστυνομίας.

Μίλησε επίσης για συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης φέρνοντας ως παράδειγμα το Πεδίον του Άρεως, όπου γίνονται περιπολίες σε συγκεκριμένους χώρους και σημεία, όπως π.χ παιδικές χαρές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσουν την ΕΛ.ΑΣ. Πρόσθεσε ότι είναι ένα κομμάτι της λύσης και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί. 

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει δεσμευθεί ότι θα παραμείνει στον Δήμο ακόμα και αν δεν εκλεγεί. Αν εκλεγεί, θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Αθηναίων πολιτών θεωρώντας πως είναι σημαντικό «να κρίνεσαι στο τέλος της θητείας σου και όχι να πηγαίνεις απλώς σε μια άλλη».

Στην ερώτηση που του απηύθυνε ο κ. Μπακογιάννης, για το αν χρειάζεται μια σχολική επιτροπή σε κάθε διαμέρισμα, ο Νίκος Σοφιανός απάντησε ότι πρέπει να σπάσουν οι σχολικές επιτροπές ανά διαμέρισμα. Να επανασυσταθεί διεύθυνση σχολικών κτιρίων και να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να επαναφέρει τα χρήματα που έδιναν για τις σχολικές επιτροπές στο ύψος που υπήρχε το 2011.
Πηγή: skai.gr