Κλείσιμο

Ανασύσταση (;) της Κ.Ο του Ποταμιού

Τη δυνατότητα ανασύστασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού μετά την επιστροφή 2 εδρών στο κόμμα, διερευνά ο Πρόεδρος της Βουλής κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής Σταύρου Θεοδωράκη.

Η επίσημη γνωμοδότηση για το αν η ανασύσταση αυτή είναι εφικτή ή όχι, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, αναμένεται πιθανότατα σήμερα το απόγευμα και σε κάθε περίπτωση μέχρι την προσεχή Τετάρτη πριν την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το αίτημα του Ποταμιού προέκυψε μετά τις παραιτήσεις του Γιώργου Αμυρά και της Κατερίνας Μάρκου από το αξίωμα του βουλευτή, προκειμένου να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και την ανάληψη των εδρών τους στο Ποτάμι από την Αντιγόνη Λυμπεράκη και τον Νίκο Νυφούδη, ο οποίος ορκίζεται βουλευτής σήμερα το απόγευμα.

Με την επιστροφή των δύο αυτών εδρών, το Ποτάμι μαζί με τον επικεφαλής Σταύρο Θεοδωράκη, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη, αριθμεί πλέον  συνολικά 5 βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα και γι’ αυτό διερευνά τις δυνατότητες του Κανονισμού της Βουλής.

Αν και την περίοδο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν πως μετά τη διάλυση η ανασυγκρότηση Κ.Ο. απαιτεί πλέον 10 βουλευτές κι όχι 5 εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα όπως προβλέπει άλλο άρθρο για τη συγκρότηση Κ.Ο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η ερμηνεία του Κανονισμού που θα κάνει τελικά το Επιστημονικό Συμβούλιο με βάση τα νέα δεδομένα.

Στους κύκλους του Ποταμιού πάντως επικρατεί αισιοδοξία για την κρίσιμη γνωμοδότηση. Σε περίπτωση που αυτή είναι θετική τότε το Ποτάμι θα αποκτήσει εκ νέου τα λεγόμενα προνόμια των Κ.Ο, όπως το δικαίωμα ορισμού εισηγητή σε κάθε νομοσχέδιο, τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, περισσότερο χρόνο ομιλίας για τον Σταύρο Θεοδωράκη ως πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και περισσότερους υπαλλήλους.

Ακολουθεί η επιστολή του Σταύρου Θεοδωράκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής στις 2 Μαΐου:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 11 Απριλίου ανέλαβε τα βουλευτικά της καθήκοντα η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τη Δευτέρα 6 Μαΐου αναλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης. Η κυρία Λυμπεράκη εκλέχθηκε βουλευτής της Β' περιφέρειας Αθηνών και ο κ. Νυφούδης της Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και οι δύο με τους συνδυασμούς του Ποταμιού. 

Επίσης, σας είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς βουλευτής Αττικής και ο Σπύρος Λυκούδης βουλευτής Α’ Αθηνών εκλέχθηκαν ομοίως βουλευτές με τους συνδυασμούς του Κινήματός μας.

Από τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός αν δηλώσουν ενυπόγραφα διαφορετική προτίμηση.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλώ να ζητήσετε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κ.Ο του κόμματός μας.

Μετά τιμής,

Σταύρος Θεοδωράκης
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά