Κλείσιμο

Βουλή: «Μύλος» Γαβρόγλου - ΝΔ για το νσ Παιδείας και επείγουσα διαδικασία

Με το καλημέρα σας άναψαν τα αίματα στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων προωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας της επείγουσας διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης που επέλεξε η κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση όταν ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, κατήγγειλε την κυβέρνηση για στραγγαλισμό του δημοκρατικού διαλόγου και ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, συστήνοντας σκωπτικά να φέρνουν τα νομοσχέδιο με τη μορφή ψηφισμάτων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη χάβρα των Συριζαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ.

Στον καυγά ενεπλάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας αμφότερους για υποκρισία αναφορικά με τις διαδικασίες express, σχολιάζοντας ότι κάνουν τα ίδια, ενώ ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας «άθλιο και απαράδεκτο» το γεγονός ότι αυτό κατατέθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα με τα σχολεία κλειστά.

«Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ», σχολίασε, επιστρατεύοντας την ειρωνεία ο Υπουργός Παιδείας και εγείροντας τη σφοδρή διαμαρτυρία του κ. Παφίλη. «Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν θα μας ειρωνεύεστε».

Οξύτατη ήταν η αντιπαράθεση του Κώστα Γαβρόγλου με την πτέρυγα της ΝΔ, όταν απαντώντας στη Νίκη Κεραμέως,  που του έδειχνε τις 1.120 σελίδες του νομοσχεδίου φωνάζοντας ότι είναι αδύνατον να μελετηθεί διεξοδικά σε τόσο σύντομο χρόνο, ο Υπουργός σχολίασε εριστικά: «έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση».

Το ύφος του κ. Γαβρόγλου εξόργισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν εναντίον του.

«Για όνομα του Θεού είναι προσβολή αυτό. Τι διαδικασία είναι αυτή;», διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι διαδικασία να μας λέει πάρτε βοηθούς; Πού νομίζετε ότι είστε;», αντέδρασε εξίσου έντονα ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβαλλαν κατά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Υπουργός Παιδείας, επιχειρώντας να αποκρούσει τα πυρά και τις επικρίσεις, υποστήριξε πως από το Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και ξεκίνησε το διάλογο για τις αλλαγές στην παιδεία μόνο το Ποτάμι κατάθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων, «καρφώνοντας» τη ΝΔ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απέχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αντιδρώντας στις επείγουσες διαδικασίες αλλά και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αυτό καθαυτό, το οποίο χαρακτηρίζει «έκτρωμα».

«Αποχωρήσαμε από την κοινοβουλευτική διαδικασία για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.

Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα,  που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια τα νέα παιδιά με το εξεταστικό ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία», δήλωσε η εισηγήτρια του κόμματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά