Κόλπα με τα ΜΜΕ: Οι αποκαλύψεις Μαρινάκη–Η ρύθμιση για τα μη αδειοδοτούμενα

Τα κυβερνητικά παιχνίδια με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταδεικνύουν τόσο οι αποκαλύψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη ότι ο Νίκος Παππάς τού είχε ζητήσει να χρηματοδοτήσει τον Χρήστο Καλογρίτσα, προκειμένου εκείνος να πληρώσει την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και η κυβερνητική τροπολογία για την επέκταση του μειωμένου φόρου διαφημίσεων από το 20% στο 5% και σε μη αδειοδοτούμενα κανάλια, όπως είναι τα περιφερειακά και τα θεματικά.  

Tόσο οι καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και η κυβερνητική τροπολογία για το μειωμένο συντελεστή στις διαφημίσεις για τα μη αδειοδοτούμενα κανάλια προκάλεσαν έντονες πολιτικές αντιδράσεις στο περιστύλιο της εθνικής αντιπροσωπείας. 

"Επικίνδυνα καθεστωτική αντίληψη"

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποκαλύπτουν αυτό που έχουμε πει από την αρχή. Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μία επικίνδυνα καθεστωτική αντίληψη όσον αφορά στα ΜΜΕ. Θέλει να ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης, να ελέγχει τους δημοσιογράφους και τελικά σκοτώνει την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία του λόγου» σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη για τις αποκαλύψεις του κ. Μαρινάκη.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες στήριξης του Τύπου δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές. Ο Τύπος χρειάζεται ένα συνολικό πλαίσιο στήριξής του που θα περιλαμβάνει και οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει από την κυβέρνηση» σχολίασε η κ. Βούλτεψη για τη μείωση του φόρου στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια.

"Προσπάθεια χειραγώγησης"

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Η προσπάθεια χειραγώγησης κι ανάπτυξης διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ με ΜΜΕ αποκαλύπτεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μαρινάκη. Ο κ. Τσίπρας κι ο κ. Παππάς οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου. 

"Η κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη φίλη των θεσμών"

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίας του κ. Μαρινάκη, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού και ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς σχολίασε: «δεν μπορώ να πω ότι με τις καταγγελίες αυτές πέφτουμε από τα σύννεφα. Η διαπλοκή υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο οι θεσμοί είναι αδύναμοι. Και η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη φίλη των θεσμών, γι’ αυτό χρειάζονται πειστικές απαντήσεις».

Για τη μείωση του φόρου στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε ότι «το timing της τροπολογίας μυρίζει σαφώς εκλογές. Τώρα θα είναι εθνικές εκλογές, θα είναι ευρωεκλογές, θα δούμε. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν μπορείς να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού στο ημίχρονο».