Κλείσιμο

Παπακώστα στο «Ρουά Ματ»: Δεν υπάρχει άβατο στα Εξάρχεια (VIDEO)

Στην εκπομπή «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ, και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη μίλησε το βράδυ της Τετάρτης η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία για μία ακόμη φορά, δεν αναγνώρισε ως άβατο την περιοχή των Εξαρχείων.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, επέμεινε στο «ίδιο τροπάριο», σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Εξαρχείων, αποφεύγοντας σε αρκετά σημεία της συνέντευξης να δώσει σαφείς απαντήσεις για το φλέγον θέμα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Παπακώστα είπε ότι «στα Εξάρχεια πήγα πρόσφατα και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Εάν υπάρξει αποφασιστικότητα και βούληση, η περιοχή μπορεί να γίνει η Μονμάρτη της Αθήνας. Πολεοδομικά υπάρχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Το δόγμα είναι ότι δεν υπάρχει άβατο», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή παραβατικότητα», πρόσθεσε η κα. Παπακώστα. 

«Ο πολιτικός σχεδιασμός της χώρας τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, μέχρι και σήμερα, ήταν σε μία κατεύθυνση, απλώς ‘να λύσουμε τα ζητήματα και μόνο με καταστολή και αστυνόμευση’», πρόσθεσε προκαλώντας αντιδράσεις από το πάνελ της εκπομπής. 

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αν ένας πολίτης χρειαστεί να προσεγγίσει ένα περιπολικό για οποιονδήποτε λόγο, στην περιοχή των Εξαρχείων, θα πάει το περιπολικό εκεί; Η κα Παπακώστα απάντησε ότι «βεβαίως οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στο Α.Τ της περιοχής των Εξαρχείων». 

Συνεχίζοντας το δικό της τροπάριο, περιέγραψε την περιοχή ως ένα μέρος διανόησης και τέχνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για εμένα (τα Εξάρχεια) είναι μία γειτονιά στην οποία έχω πολλούς φίλους, πολλά χρόνια. Υπάρχει ένας κόσμος εκεί που πάλλεται στο να προσφέρει πολιτιστικό έργο. Να παράγει για τη χώρα πολιτισμό».

Στην ερώτηση ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα θέλαμε να είναι Μονμάρτρη αλλά δεν είναι», η κ. Παπακώστα είπε: «Ο κάθε πολιτικός έχει το δικό του όραμα. Εμένα το δικό μου όραμα είναι να έχουν οι πολίτες τη γειτονιά τους έτσι όπως την οραματίζονται και για να συμβεί αυτό δεν μπορούμε να συνεχίζουμε σε αυτό το μοτίβο. Αυτό δεν λύνεται μόνο με την αστυνόμευση». 

Αντιπαράθεση με κάτοικο των Εξαρχείων
 
Στις ερωτήσεις για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι η περιοχή αποτελεί άβατο η Κατερίνα Παπακώστα απάντησε ότι «εγώ πηγαίνω και πίνω καφέ παντού, στα Εξάρχεια έχω πιει καφέ πρόσφατα, εγώ κυκλοφορώ εκεί χωρίς να οπλοφορώ…, δεν υπάρχει άβατο, έχω πάει και θέατρο».
 
Στη συζήτηση παρενέβη και η κάτοικος των Εξαρχείων, κυρία Τζανάκη που είπε ότι έχει χάσει το ένα μάτι από βόμβα που έριξαν στο σπίτι του. «Προσπαθείτε να μας πείτε ότι ζούμε στη Γη της Επαγγελίας», είπε προς την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

«Είμαστε ελεύθεροι πολιορκημένοι, ζούμε σαν φυλακισμένοι, κάνανε εισβολή στην πολυκατοικία μας. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν τα ακούει αυτά. Έριξαν βόμβα μέσα στο σπίτι μα. Ακούω όλα αυτά και λέω μήπως ζω αλλού;», αναρωτήθηκε η κάτοικος των Εξαρχείων. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν συνάντησε προβλήματα παρανομίας κάλεσε την αστυνομία που της απάντησε: «Μου είπε δεν έρχομαι…του είπα θα μας σκοτώσουν και μου είπε θα έρθουν να πάρουν τα πτώματα». 

«Θέλουμε να σας κάνουμε να αισθάνεστε ασφαλείς και προσπαθούμε κάθε μέρα γι’ αυτό. Η αστυνομία καθημερινά επιχειρεί» είπε η Κατερίνα Παπακώστα. Και συνέχισε: «Το όραμά μου είναι να έχουν οι πολίτες τη γειτονιά τους όπως την οραματίζονται και αυτό δεν λύνεται μόνο με την αστυνόμευση και όλοι μαζί να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα και να δώσουμε στα Εξάρχεια τη θέση που τους αξίζει ως Μονμάρτρη των Αθηνών».

Δένδιας: Το 2013 υπήρξε σχεδιασμός για αστυνομική επέμβαση στα Εξάρχεια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βρέθηκε στο πάνελ της εκπομπής «Ρουά Ματ». Σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα η Κατερίνα Παπακώστα, ο κ. Δένδιας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση Σαμαρά, είπε: «Σέβομαι τον εαυτό μου και τους συνομιλητές μου, δεν έχει έννοια να πω οτιδήποτε. Πάμε παρακάτω».

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι υπήρξε σχεδιασμός, το καλοκαίρι του 2013, επειδή τότε λείπει ο περισσότερος κόσμος από την Αθήνα, «να υπάρξει σημαντική επιχείρηση μέσα στα Εξάρχεια», προσθέτοντας πως θα γινόταν «πλήρης αποκατάσταση στη περιοχή». Ωστόσο, ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε, ήταν η ΕΡΤ, καθώς οι διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ έπρεπε να φυλάνε τα κτίρια της κρατικής τηλεόραση που είχε κλείσει, όπως είπε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Παράλληλα επανέλαβε ότι είναι απολύτως εφικτό να αποκατασταθεί η τάξη στα Εξάρχεια και είπε ότι αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα της ΝΔ», που μπορεί να το φέρει εις πέρας σε 2 έως 4 μήνες. 

Καμίνης: Τρύπα ανομίας σε όσμωση με το κοινό έγκλημα 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης εξήγησε ότι ο δήμος είναι η μοναδική υπηρεσία που υπάρχει αυτή την στιγμή στα Εξάρχεια. «Ο δήμος Αθηναίων είναι η μόνη υπηρεσία στα Εξάρχεια, όλα τα δημόσια κτίρια έχουν φύγει. Είναι αφόρητη η κατάσταση, είναι μια τρύπα ανομίας σε όσμωση με το κοινό έγκλημα», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης. 

Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και σημείωσε ότι «πολιτική επιλογή είναι να ανέχεσαι και να μην ρίχνεις βάρος στα Εξάρχεια και να έχεις αύρες στο Μαξίμου».

Βασίλης Ντούμας: Αν πάει η αστυνομία στα Εξάρχεια θα γίνουν μάγισσες του Σάλεμ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη που την κατηγόρησε για «άγνοια, ουτοπία και αυταπάτες». 
«Η κυρία Παπακώστα θα ήταν πιο χρήσιμη ως Υπουργός Πολιτισμού με τόσες φιλίες με καλλιτέχνες», είπε ο Βασίλης Ντούμας και εξήγησε ότι η αστυνομία δεν πάει ποτέ στα Εξάρχεια ούτε ποτέ είχε λύσει αυτό το θέμα. «Απλώς είχαμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και λειτουργούσε», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών που παρουσίασε και χάρτη με τις καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας. 

Επιπλέον χαρακτήρισε «πρόφαση» τους κοινωνικοοικονομικούς λόγους που προβάλλονται για τις μη εκκενώσεις των κτιρίων και επανέλαβε ότι η αστυνομία δεν παίρνει το πράσινο φως για να περάσει σε επιχειρήσεις. «Μόνο επικοινωνιακή η τελευταία επιχείρηση στα Εξάρχεια. Αν πάει αστυνομία κατά μόνας τώρα στα Εξάρχεια, θα γίνουν μάγισσες του Σάλεμ, θα τους κάψουν ζωντανούς. Οι αναρχικοί και οι μπαχαλάκηδες είναι η ασπίδα των ποινικών. Τους χρησιμοποιούν οι ποινικοί σαν την άμυνά τους για να μην εισχωρήσει το κράτος.  Οι ποινικοί στον Κορυδαλλό κάνουν σεμινάρια και συνεργάζονται με τρομοκράτες. Οι ποινικοί δίνουν χρήματα στους τρομοκράτες και αυτοί τεχνογνωσία στους ποινικούς», τόνισε ο Βασίλης Ντούμας. 

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι σε λίγο καιρό ο μηχανισμός ΕΛΑΣ δεν θα έχει την επάρκεια. «Το Κουκάκι δεν έχει περιπολίες,  Το Τ.Α Ακροπόλεως, Αγίου Παντελεήμονα είναι κλειστό. Η ΔΙΑΣ αποδεκατίστηκε, φυλάνε λίγους, πολιτικούς και κυβερνητικούς στόχους. Σήμερα, αύριο κλείνει  και το κέντρο διαβιβάσεων της ΔΙΑΣ, λόγω υποστελέχωσης», ανέφερε ο Βασίλης Ντούμας.