Κλείσιμο

Χαρίτσης: Πάνω από 12.500 προσλήψεις - Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω

Για τουλάχιστον 12.500 προσλήψεις συνολικά, με διαφανείς διαδικασίες, κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, αρνούμενος παράλληλα ότι αυτές έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. 

Παράλληλα, με αφορμή την υπόθεση της Νovartis, o υπουργός αναφέρει ότι «θέλουμε τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, όχι για να γυρίσουμε πίσω στις πρακτικές του αμαρτωλού παρελθόντος, να σπρωχθούν οι ευθύνες κάτω από το χαλί και να αναβαπτισθούν οι υπεύθυνοι». 
      
«Δεν κάνουμε προεκλογικές προσλήψεις»

Όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτσης, «μετά τον διαγωνισμό για οκτώ χιλιάδες και πλέον προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση κλπ) που ολοκληρώνεται, έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ένα τριετές πλάνο 1.500 προσλήψεων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στους ΟΤΑ, με ιδιαίτερη έμφαση στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δημιουργήσει στο ΥΠΕΣ και λειτουργεί ήδη, ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι ΟΤΑ καταθέτουν τα αιτήματα τους για προσλήψεις ώστε να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος και μακροχρόνιος σχεδιασμός.



Ταυτόχρονα, σημειώνει, έχουμε ήδη νομοθετήσει την πρόσληψη με νέο διαγωνισμό περισσότερων από τρεις χιλιάδες εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο πλέον αναβαθμίζεται και γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Εν ολίγοις, δεν κάνουμε προεκλογικές προσλήψεις, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των ίδιων των αυτοδιοικητικών φορέων και καλύπτουμε συστηματικά και με προγραμματισμό σε βάθος χρόνου, τις μεγάλες ανάγκες των ΟΤΑ, όπως οι ίδιοι τις προσδιορίζουν. Και φυσικά, όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με ανοικτές, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες» επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Προϋπόθεση η διαλεύκανση της Novartis»

Όσον αφορά την υπόθεση της Novartis, ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι «Η πλήρης διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος είναι πάνδημο αίτημα της κοινωνίας. Είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί το πληγωμένο αίσθημα δικαίου των πολιτών, να εμπιστευθούν και πάλι τους θεσμούς. Όσο δεν γίνεται, τόσο θα απαξιώνεται συνολικά το πολιτικό σύστημα στη λογική του ‘’όλοι ίδιοι είναι’’, με μοναδική κερδισμένη την ακροδεξιά».

« Η διαλεύκανση των σκανδάλων και η τιμωρία των υπεύθυνων δεν είναι τροχοπέδη, αλλά προϋπόθεση για να υπάρξουν προωθητικές συνεργασίες» συμπληρώνει ο υπουργός.