Αντιπολιτευτικά πυρά για «ψαλίδι» 50% σε οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες

Δριμεία κριτική για το «ψαλίδι» 50% στα πανωτόκια αλλά αποκλειστικά για τα «φέσια» του δημοσίου προς τρίτους, άσκησε η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καταγγέλλοντας μεροληπτική νομοθέτηση μόνο υπέρ του δημοσίου και αδιαφορία για τους πολίτες που χρωστούν αντιστοίχως στο δημόσιο.
 
«Όταν όμως ο ιδιώτης οφείλει στο δημόσιο πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο. Αυτό είναι στρέβλωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο υπουργός οικονομικών πρέπει να δει σοβαρά το ζήτημα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.
 
Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαρατάξη, τονίζοντας ότι το υπουργείο οφείλει να λάβει πρόνοιες και για τους πολίτες.
 
«Ο έρμος πολίτης που χρωστάει στο δημόσιο με τι επιτόκιο λογίζεται η υποχρέωσή του; Τριπλάσιο. Κοντά στο 8,76%. Άρα όταν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μαζέψει μία δαπάνη πρέπει να σκέφτεται και τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Για «σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ του κράτους μπαταχτσή», έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας.
 
Με θα… και αόριστες υποσχέσεις απάντησε η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, παραπέμποντας σε παράθυρο ισονομίας στο μέλλον. «Για την  τοκοφορία των πολιτών το ακούω. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε», σημείωσε η ίδια επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
 
 Σημειώνεται ότι η επίμαχη ρύθμιση προβλέπεται στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων που βρίσκεται σε επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
 
Με αυτό προβλέπεται μείωση στο 3% από 6% στους τόκους, με τους οποίους επιβαρύνεται το κράτος για οφειλές προς ιδιώτες όταν τις καθυστερεί και στο τέλος υποχρεώνεται να τις πληρώσει, χωρίς όμως αντίστοιχη πρόβλεψη για μείωση των τόκων των ιδιωτών που χρωστούν στο δημόσιο.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά