Είστε ανίκανοι: Αιχμές ΚΙΝΑΛ για golden visas

Κύπρος- Χρήστος Χαραλάμπους

Πίεση στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που πανηγυρίζει για έξοδο από το μνημόνιο, να “συγκεντρωθεί” στις πολιτικές ανάπτυξης και να μην αφήνει ευκαιρίες προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των κρατικών εσόδων να πηγαίνουν χαμένες βάζει και δημόσια πλέον το ΚΙΝΑΛ.

Σε συνέχεια των ρεπορτάζ μας για τα προγράμματα golden visas, που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα για το κράτος, λόγω ελλειπούς και πρόχειρου σχεδιασμού και που επιτρέπουν σε επιτήδειους να τα εκμεταλλεύονται, η ανάγκη για στροφή στις νεόδμητες οικοδομές που θα αναζωογονήσουν από τη μία τον αιμάσσοντα κατασκευαστικό τομέα, ενώ θα ενισχύσουν τον κρατικό κορβανά από την άλλη, γίνεται πλέον ευρέως αντιληπτή.

Μετά το σχόλιο από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας, ότι τα προγράμματα μελετώνται για αναδιαμόρφωση και στον απόηχο μιας πρώτης συζήτησης που έγινε στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρεμβαίνει στο θέμα με άρθρο - κόλαφο για την κυβέρνηση. Μόνο που δεν περιορίζεται στην κριτική αλλά καταθέτει και τις εναλλακτικές που πρέπει να προωθηθούν.

Ακολουθεί αυτούσιο:

Ελληνικό πρόγραμμα “Golden Visa”:

Χάνονται έσοδα, θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τον τόπο καθημερινά, από την ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ελληνικό πρόγραμμα “Golden Visa” που καθιερώθηκε από τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης αδειών πενταετούς διαμονής (με δικαίωμα ανανέωσης) σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ή σε επενδύσεις, με αξία άνω των 250.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ισχύει από τον Ιούλιο του 2013 και έχει διευρυνθεί και προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαμονής επενδυτών τρίτων χωρών, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηρισθεί «στρατηγικές».

Την προώθηση του Προγράμματος έχει αναλάβει ο οργανισμός «Enterprise Greece» (υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης). Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται το πλέον ανταγωνιστικό, για διάφορους λόγους: είναι το φθηνότερο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα η χώρα μας αποτελεί και δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό και ταυτόχρονα πύλη εισόδου της ΕΕ από γεωγραφικής, οικονομικής, εμπορικής άποψης. Εντούτοις, δεν είναι το πλέον αποδοτικό σχετικό πρόγραμμα στην ΕΕ, ούτε σε αριθμό αιτήσεων ούτε και ως προς το ύψος των εσόδων που έχει αποφέρει:

Η απόδοσή του είναι μάλλον φτωχή (συνολικά 1684 άδειες με απόδοση περίπου 400 εκ. ευρώ) και βαίνει μειούμενη (600 άδειες τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, και μόλις 1000 στα επόμενα τρία χρόνια) Οι λόγοι είναι πολλοί, με σημαντικότερους τη γραφειοκρατία, την έλλειψη οργάνωσης και ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών, τη γενικότερη οικονομική αστάθεια και φορολογική αβεβαιότητα στη χώρα μας. Η δυσπιστία των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, έχει επιπτώσεις και στο πρόγραμμα «Golden Visa», ακόμη και αν το (προς το παρόν βραχυπρόθεσμο) ενδιαφέρον για τα τουριστικά ακίνητα δείχνει αυξημένο.

Σε επανειλημμένες παρεμβάσεις μου στη Βουλή, έχω αναδείξει το θέμα αυτό και ζήτησα από τον αρμόδιο Υφυπουργό να αλλάξει στρατηγική, προσελκύοντας επενδυτές που θα στηρίξουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη στη χώρα και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Πιτσιόρλας είχε δεσμευθεί πως θα έφερνε το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή πριν από δύο χρόνια. Με μεγάλη καθυστέρηση, έφερε πριν από λίγες ημέρες τη σχετική ρύθμιση. Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρουσίασα με σαφήνεια τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής:

• Για τις επενδύσεις σε ακίνητα, να ενισχυθούν οι επενδύσεις προς τη νεόδμητη οικοδομή, με στόχο και τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων εργασίας και την αποκομιδή περισσότερων εσόδων (φορολογικών, ασφαλιστικών, κλπ.) από το κράτος.

• Και όσον αφορά στις επενδύσεις σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, να ενισχυθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες, που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα και θα δημιουργήσουν επίσης νέες θέσεις εργασίας, αποδίδοντας μακροπρόθεσμα. Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα φύγουν σύντομα από τη χώρα, αμέσως μόλις λήξει η θητεία των τραπεζιτών που διόρισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μας βρίσκουν τελείως αντίθετους

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με αισιόδοξες προοπτικές, να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, να φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και να αναζωογονήσει τον κατασκευαστικό τομέα που τα τελευταία χρόνια η κρίση τον οδήγησε σε μαρασμό, βαλτώνει εξαιτίας της ανικανότητας και της ιδεοληψίας της Κυβέρνησης Τσίπρα. Ένας ακόμη τομέας, όπου καθημερινά χάνονται ευκαιρίες για τον τόπο μας.

Σημειώνεται ότι επί του θέματος έχουν ζητηθεί και οι απόψεις του αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίες όπως μας λέχθηκε, θα είναι έτοιμες τις αμέσως επόμενες ώρες.