ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τσίπρας - Ζάεφ: Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα Σκόπια με την κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία απαρτίζεται από πλήθος υπουργών και συνοδεύεται από πολλούς επιχειρηματίες.

 
Την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τη μεταφορά τεχνογνωσίας της Ελλάδας στη γείτονα σε σειρά κλάδων και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών με σειρά συμφωνιών που υπεγράφησαν ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας για «ιστορική μέρα» και «νέα εποχή στα Βαλκάνια».

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη χρήση της ορολογίας και για τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων. Επίσης, ο σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μνημόνια συνεργασίας σε μεταφορές και ενέργεια, στην ψηφιοποίηση, τη γεωργία και την υγεία. Παράλληλα, υπενθύμισε τη δημιουργία νέου σημείου διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο κρατών στους Προμάχους.  

Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «καλό προσωπικό φίλο» και «φίλο της χώρας του» μιλώντας «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. O σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ενώ στηρίζει και την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. 

Για τα εμπορικά σήματα πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές. «Μέσα στα επόμενα 2 - 3 χρόνια τα θέματα αυτά θα έχουν λυθεί» εκτίμησε. Το απόγευμα, σημείωσε ο πρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, θα υπογράψουμε την έναρξη του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών.

«Από τη μέρα που οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών γράφουμε συνεχώς ιστορία» δήλωσε δε ο Ζόραν Ζάεφ. 

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ζόραν Ζάεφ διερωτήθηκε μάλιστα εάν το VMRO ως κυβέρνηση θα πάει πίσω την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.«Όλοι πρέπει να κινηθούμε προς την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» διεμήνυσε. 


«Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνοάμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία» επισήμανε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιτηρούμε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, (και σε επίπεδο πολιτικής αεροπορίας) θα βοηθάμε τα ραντάρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της και θα εκπαιδεύσουμε τους ελεγκτές της» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. 

Στον αμυντικό τομέα, συνέχισε, η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ των δύο Υπουργών Άμυνας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Ελλάδας να συμβάλλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας

«Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί την απαρχή της οικοδόμησης μιας μακρόπνοης στρατηγικής συνεργασίας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε θέματα όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, η υγεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η κυβερνοασφάλεια» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι σαφές ότι εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια» παρατήρησε ο πρωθυπουργός. 

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, σε «αντίθεση με τους εθνικισμούς που είναι συνδεδεμένη ιστορικά η περιοχή».  

«Το ζήτημα των εμπορικών σημάτων το βάζανε επί δεκαετίες κάτω από το χαλί» σχολίασε, αναφέροντας τη σύσταση επιτροπής για την εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα με βάση το ενωσιακό δίκαιο. 

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

 Κληθείς να σχολιάσει την αντίθεση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως βρίσκεται στα Σκόπια «ως πρωθυπουργός και αυτών που συμφωνούσαν και αυτών που διαφωνούσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα την σεβαστεί, αφού ψηφίστηκε, παρόλο που διαφώνησε, δήλωσε ο πρωθυπουργός.O Aλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τα Βαλκάνια, ενώ επέστησε την προσοχή στα fake news που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σχετικά με υπαρκτά προβλήματα, τα οποία ωστόσο προϋπήρχαν της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Κάποιοι που το παίζανε πολέμιοι της Συμφωνίας είχαν δουλειές στη Βόρεια Μακεδονία» παρατήρησε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στις δημοκρατίες ο διάλογος και οι αντιπαραθέσεις είναι απαραίτητο, αυτονόητο… Υπάρχουν όμως κανόνες. Οι συμφωνίες που κυρώνονται από τα κοινοβούλια δεσμεύουν τις κυβερνήσεις. 

Στον διπλωματικό τομέα, τόνισε, ιδρύουμε πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Κίνας, της  Ρωσίας για την περιοχή, και θετικό ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα των λαών να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα Σκόπια με την κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία απαρτίζεται από πλήθος υπουργών και συνοδεύεται από πολλούς επιχειρηματίες. 
Βουλή: Αυτή θα είναι η νέα διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια (pic+vid)
Ανάμεσα στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μετακομίζει στα μπροστινά κεντρικά έδρανα το...
16.07.2019, 20:21
Aντιπολίτευση και στον δρόμο και ψήφο σε Τασούλα προανήγγειλε o Τσίπρας
Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
16.07.2019, 19:28
Πρόσωπα εκπλήξεις στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων. Ποιοι είναι
Το Μαξίμου ανακοίνωσε 28 γενικούς και ειδικούς γραμματείς πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον ιδιωτικό...
16.07.2019, 17:59
Βόζενμπεργκ: Γιατί δεν ψήφισα Παπαδημούλη για αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής
Η Ελίζα Βόζενμπεργκ μέσω Twitter διευκρίνισε ότι δεν ψήφισε τον Δημήτρη Παπαδημούλη ως αντιπροέδρου του...
16.07.2019, 17:48
Πολιτική κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο του Φλώρου από την φυλακή
Το κύριο πρόσωπο πίσω από το σκάνδαλο Energa έλαβε αναστολή ποινής.
16.07.2019, 16:01
Βούτσης: Θα αγωνίζομαι κι ως πρώην ΠτΒ στη Βουλή με την Αριστερά
Την τελευταία του συνάντηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πριν αποχωρήσει από το αξίωμα του Πρόεδρου...
16.07.2019, 14:27
Τσίπρας: Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ - Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
Στη θέση του διευθυντή της ΚΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, με αναπληρωτή τον...
16.07.2019, 12:51
Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό - Η νίκη Μητσοτάκη ήττα του λαϊκισμού
«Χρειάζονται νόμιμες οδοί για να φτάνει στην Ευρώπη όποιος δικαιούται άσυλο με ασφαλή τρόπο», δηλώνει ο...
16.07.2019, 09:03
Γερμανόφωνος Τύπος: Τα χειρότερα πέρασαν, ο Μητσοτάκης θέλει περισσότερα
«Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται την πολιτική αλλαγή» και «εμφανίζεται ως ο αντι-Τσίπρας, ως...
16.07.2019, 08:42
Με Σίσι και Γκουαϊδό συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι και τον Χουάν...
15.07.2019, 19:04

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.