Κλείσιμο

Στα Σκόπια ο πρωθυπουργός – Στόχος η ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο πλευρών μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν περισσότεροι από 140 Έλληνες επιχειρηματίες στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που καταδεικνύει την έμφαση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών των δύο κρατών. 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΜΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη. Ωστόσο, παραδέχεται πως υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία, καθώς μέρος των Ελλήνων ήταν και παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της. 

Η Βόρεια Μακεδονία θα αποκομίσει "τεράστια οικονομικά οφέλη" από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την παραμονή της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αύριο στα Σκόπια ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες.

"Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων", σημείωσε ο Ζάεφ, αναφέροντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν "περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ" στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.
 
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής (τοπική ώρα, -1):
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 9:30. Στις 10:00 θα μεταβεί στο κτίριο της κυβέρνησης όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και στις 10:10 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στις 10:55 πραγματοποιείται η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 12:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 12:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
 
Εν συνεχεία, στη 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.