Ζάεφ: Η Ελλάδα να σχολιάσει εάν η μακεδονική γλώσσα ομιλείται στη χώρα

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει εάν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα στη χώρα μας. 

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ο Ζόραν Ζάεφ απαντά σε ερώτηση αν είναι πρόβλημα να ομιλείται η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα: «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας».

«Η Συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η μακεδονική γλώσσα έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.