ΝΔ-ΔΗΣΥ: Εκλογομαγείρεμα η τροπολογία για βουλευτή-υποψήφιο ευρωβουλευτή

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Τα οξύτατα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε με το καλημέρα στην Ολομέλεια η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση του κωλύματος ανακήρυξης βουλευτή ως υποψήφιου ευρωβουλευτή.
 
Μάκης Βορίδης (ΝΔ) και Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ), κατηγόρησαν αμφότεροι την κυβέρνηση για ρύθμιση που διευκολύνει τα εκλογομαγειρέματα του Αλέξη Τσίπρα, προτάσσοντάς τα έναντι της ομαλότητας της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας, ενώ συμφώνησαν ότι η πολυσυζητημένη τροπολογία είναι φωτογραφική για την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία με την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα πριν κατέλθει ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη πλειοψηφία των 151.
 
«Θα μείνει ως νομοσχέδιο Κουντουρά αντί Χαρίτση το σημερινό. Η τροπολογία Κουντουρά είναι το μείζον.  Γιατί αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, έρχεται ένας άλλος των ΑΝΕΛ, που είναι πιστός στον πρόεδρο Πάνο Καμμένο και τίθεται θέμα αν η κυβέρνηση  επιβιώνει. Άρα αλλάζουμε τη νομοθεσία. Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται πουθενά. Μόνο εδώ και μόνο στον καιρό σας», σημείωσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ και κρίνοντας την τροπολογία ως ικανοποίηση των προσωπικών επιδιώξεων της κ. Κουντουρά πρόσθεσε: « Θα μπορούσατε να της πείτε να μην βάλει υποψηφιότητα. Δεν θα χανε και η βενετιά βελόνι».
 
Εξίσου σφοδρή κριτική άσκησε και η κ. Χριστοφιλοπούλου, κάνοντας λόγο για «τροπολογία Τσίπρα» και κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή».
 
«Δηλαδή κάποιοι είναι λίγο πιο ίσοι από τους άλλους, επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε μία πλασματική δεδηλωμένη; Με ολίγον ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ και Καραμανλική δεξιά; Είναι μια ωμή συναλλαγή, ένα πάρε δώσε στη λογική ψήφισε τις Πρέσπες κι ό,τι άλλο ότι σου φέρνουμε εδώ και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου στο ευρωψηφοδέλτιο εξασφαλισμένη», ανέφερε δηκτικά η ίδια.
 
Νωρίτερα, την τροπολογία είχε εισηγηθεί τυπικά ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος επικαλέστηκε για τη ρύθμιση το γεγονός ότι το κώλυμα έχει καταργηθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ αντίστοιχο κώλυμα δεν έχει θεσπιστεί και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
 
Μάκης Βορίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου επέκριναν την κυβέρνηση και για τις ρυθμίσεις περί δυνατότητας κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων στα δύο και το διορισμό δημοσίων υπαλλήλων με πτυχίο νομικής στη θέση δικαστικών αντιπροσώπων, βλέποντας πίσω από αυτές προετοιμασία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.