Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για ευρωεκλογές-αυτοδιοικητικές

Πλήθος ρυθμίσεων για τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.
 
Κατάργηση του κωλύματος ανακήρυξης βουλευτή ως υποψήφιοι ευρωβουλευτή
 
Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση του κωλύματος της ανακήρυξης εν ενεργεία βουλευτή ως υποψήφιοι ευρωβουλευτή, διατηρώντας όμως το ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων βουλευτή και ευρωβουλευτή.
 
Με απλά λόγια ένας βουλευτής μπορεί να ενταχθεί κανονικά στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμεί, χωρίς προηγουμένως να απαιτείται η παραίτησή του από τη βουλευτική ιδιότητα και θα οφείλει να παραιτηθεί εφόσον τελικά εκλεγεί στην Ευρωβουλή.
 
Η εν λόγω ρύθμιση διευκολύνει τα σχέδια όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία πλέον μπορεί να κατεβάσει χωρίς φόβο ως υποψήφιους στις ευρωεκλογές βουλευτές, οι οποίοι τη στηρίζουν αλλά έχουν εκλεγεί υπό άλλη κομματική σημαία, όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, οι οποίοι χωρίς αλλαγή του νόμου θα έπρεπε να παραιτηθούν εκ των προτέρων θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη πλειοψηφία των 151.
 
Σπάει στα 2 κάθε εκλογικό τμήμα
 

Με άλλη ρύθμιση εξαιτίας της ιδιομορφίας ότι για πρώτη φορά θα στηθούν ταυτόχρονα 4 διαφορετικές κάλπες με σταυροδοσία (δημοτικές, τοπικά συμβούλια, περιφερειακές, ευρωεκλογές),  το Υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπει τη δυνατότητα διαχωρισμού ενός εκλογικού τμήματος σε δύο (σ.σ. σε 2 αίθουσες), ώστε σε καθένα εξ αυτών να στηθούν από 2 κάλπες και έτσι να αποφευχθούν καθυστερήσεις και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή όλων των διαδικασιών.
 
Δικαστικοί αντιπρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής
 

Έτερη διάταξη προληπτικού χαρακτήρα στην ίδια τροπολογία, προβλέπει τη δυνατότητα ορισμού δημοσίων υπαλλήλων με πτυχίο νομικής ως δικαστικών αντιπροσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, δικαστικών και συμβολαιογράφων. Η πρόβλεψη αυτή υφίσταται ήδη ως εναλλακτική, αλλά με τη νέα ρύθμιση, δίνεται προτεραιότητα στους δημοσίους υπαλλήλους με πτυχίο νομικής έναντι πτυχιούχων άλλων σχολών, οι οποίοι θα διοριστούν μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι πρώτοι.
 
Εκλογείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
 
Κατατέθηκε και δεύτερη τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών για τους εκλογείς από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά