Κλείσιμο

Στη Βουλή η τροπολογία για το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή

Skai.gr: Ναντίν Χαρδαλιά

Έως το βράδυ της σημερινής ημέρας (Δευτέρα) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση του ασυμβιβάστου εν ενεργεία βουλευτή με την ιδιότητα του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Η τροπολογία θα επιτρέψει στους εν ενεργεία βουλευτές να μην παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα ακόμα κι αν κατέλθουν ως υποψήφιοι στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Αν και στην πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι έχουν ανακοινωθεί ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, εκτιμάται ότι η εν λόγω τροπολογία θα διευκολύνει κυρίως το κυβερνητικό στρατόπεδο, ώστε και τα πρόσωπα που επιθυμεί να θέσει ως υποψήφια και την εύθραυστη πλειοψηφία των 151 να μην διαταράξει.

Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιό του βουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση,  αλλά είχαν εκλεγεί με τη σημαία άλλων κομμάτων, όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, τα ονόματα των οποίων ακούγονται εντατικότερα, χωρίς να κινδυνεύσει ο μαγικός αριθμός 151.

Σε διαφορετική περίπτωση,  οι δύο βουλευτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από την ιδιότητα του βουλευτή προκειμένου να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και η έδρα της κ. Κουντουρά θα πήγαινε στους ΑΝΕΛ, ενώ εκείνη του κ. Δανέλλη στο Ποτάμι.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν η τροπολογία να θέτει καταληκτική προθεσμία παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα όσων εκλεγούν στην Ευρωβουλή στα μέσα Ιουνίου.