Εγκώμια Τσίπρα προς Μοράλες - «Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς»

«Εμείς, εδώ, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες προκλήσεις (…) Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας. Έχουμε καταφέρει πολλά και πορευόμαστε στο σωστό δρόμο» τόνισε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες στην οποία του έπλεξε το εγκώμιο. 

Ο λαός μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας. «Χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας» ανέφερε ακόμα.  

«Τέσσερα χρόνια μετά πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες ψέματος και συκοφάντησης. Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο. Και ποτέ δε ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε, καταφέραμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και ανακτούμε βήμα βήμα την κυριαρχία μας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να εδραιώσουμε την κοινωνική προστασία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, την εργασία, τη στέγη, την πρόσβαση στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας.
«Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της δικής σου πατρίδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, επιχειρούμε κι εμείς να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.  

«Φίλε Έβο» Εγκώμια για Μοράλες 

Αποκαλώντας τον «φίλο Έβο», ο πρωθυπουργός εκθείασε τη συμβολή του Έβο Μοράλες για την ανάπτυξη της Βολιβίας, λέγοντας ότι «από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός». 

«Η οικονομία της χώρας τριπλασιάστηκε σε μέγεθος. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, παρά την πτώση τιμών βασικών εξαγώγιμων προϊόντων της. 

Την ίδια ώρα που άλλες γειτονικές χώρες που επανέρχονται στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό,  δυστυχώς βυθίζονται ξανά στην κρίση και τον υπερπληθωρισμό» σχολίασε.

Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα όμως της διακυβέρνησης του Έβο Μοράλες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι η μείωση της φτώχειας. «Όταν ανέλαβε την εξουσία, η Βολιβία αντιμετώπιζε ανθρωπιστική κρίση, με το 60% του πληθυσμού να διαβιώνει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μέσα σε 13 χρόνια έχει κατορθώσει να μειώσει αυτό το ποσοστό περίπου στο μισό. Ο Έβο Μοράλες το κατάφερε αυτό προχωρώντας στην εθνικοποίηση του φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των αυξημένων δημοσίων εσόδων σε δημόσιες δαπάνες. Και στηριζόμενος σε ένα πρόγραμμα μαζικών δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές, τις μεταφορές αλλά και στη βιομηχανία, που έπαιξε νευραλγικό ρόλο στην αναπτυξιακή έκρηξη της Βολιβίας» είπε.

Έβο Μοράλες: Είμαστε πλέον χώρα που εξάγει, δεν μας λεηλατούν

Σε απολογισμό των επιτευγμάτων της χώρας του, στα 13 χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Απαντώντας στον εισαγωγικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού, χαιρέτισε τον «αδελφό του», όπως αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, κι αναφέρθηκε στην ειρηνική επανάσταση που έφερε τον ίδιο, ως εκφραστή των ιθαγενών και των περιθωριοποιημένων τάξεων της Βολιβίας, στην εξουσία. Ο Μοράλες τόνισε πως στη χώρα του υπήρξε ένας ξεσηκωμός εκείνου του τμήματος του πληθυσμού που ήταν για χρόνια το πιο εξευτελισμένο, παραμελημένο και περιθωριοποιημένο κομμάτι της χώρας.

Όπως είπε, ο λαός αποφάσισε πως δεν μπορούσε να παραμένει κάνοντας αντίσταση 500 χρόνια και αποφάσισε να ξεπεράσει το στάδιο της αντίστασης και να ανακτήσει τον πλούτο της γης του.

Σημείωσε ότι η χώρα για πάρα πολλά χρόνια ήταν υποταγμένη στα ξένασυμφέροντα και τα εκπαιδευμένα στελέχη δεν χρησίμευαν για την προκοπή της, αλλά υπηρετούσαν εκείνους που για 90 χρόνια διαιώνιζαν τον νεοφιλελευθερισμό, που γεννούσε διαφθορά και διακρίσεις στη χώρα.

«Μας διαιρούσαν προκειμένου να μας έχουν καταπιεσμένους, να κυριαρχούν πάνω μας και να μας εκμεταλλεύονται οικονομικά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιον, με την εκλογή της κυβέρνησης που εξέφραζε τη φωνή των αγροτών και των ιθαγενών, υπήρξε μία δημοκρατική επανάσταση, όπως ακριβώς πριν 200 χρόνια μία τέτοια επανάσταση γέννησε το κράτος της Βολιβίας. Και σε αυτή την επανάσταση στις δυνάμεις των χωρικών και των ιθαγενών ενώθηκαν και οι άλλες κοινωνικές τάξεις της χώρας για να αποτινάξουν τη δεσποτεία των ΗΠΑ.

Η Βολιβία υπήρξε δέσμια στην πολιτική των ΗΠΑ, που προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, το νερό, το ηλεκτρικό. «Αλλά τώρα είμαστε εμείς εκείνοι που αποφασίζουμε και ελέγχουμε για τις πηγές μας» δήλωσε ο Μοράλες, λέγοντας «είμαστε ένα ελεύθερο κράτος που έχει προχωρήσει στην αναδιανομή του πλούτου».

«Από την πρώτη στιγμή δεν δίστασα να προχωρήσω στην εθνικοποίηση των μεγάλων εθνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών» είπε ο Βολιβιανός Πρόεδρος κι έκανε έναν απολογισμό όσων αποκόμισε η οικονομία του κράτους του από την επιστροφή των μεγάλων επιχειρήσεων, των τηλεπικοινωνιών και των διυλιστηρίων στον έλεγχό της, πόσο αύξησαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό κι οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ώστε κάποιος σήμερα να αναρωτιέται πόσα χρήματα είχαν λεηλατήσει επί χρόνια οι ξένες εταιρείες που λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο.

«Εάν δεν υπάρχει μία οικονομική ελευθερία, δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την κοινωνική και προσωπική ελευθερία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, αναφερόμενος με στατιστικά στοιχεία στη μείωση του επίπεδου φτώχειας που επιτεύχθηκε στη χώρα του.

Μίλησε και για τη δημιουργία μικρών προγραμμάτων για τις οικογένειες και τις μικρές κοινότητες, μέσω επιδότησης κατά 80% του από το κράτος. Όσον αφορά τον τομέα της κατοικίας, τόνισε πως από τελευταία χώρα στη Λατινική Αμερική η Βολιβία έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει στέγαση σε πολλούς.

Ο ίδιος τόνισε πως αν και δεν έχει ανώτατη εκπαίδευση, στην πολιτική τον βοήθησαν να προκόψει δύο αξίες: Η αλήθεια και η τιμιότητα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κρίση του πετρελαίου έχει επηρεάσει πολύ την ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή, αλλά όλοι οι λαοί ζητούν να επικρατήσει η ειρήνη. Αν δεν υπάρχει η εθνική κυριαρχία, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ούτε κοινωνική γαλήνη, είπε, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα της Βενεζουέλας.

Ο Μοράλες δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ, που άμεσα ήλεγχε από το ίδιο το προεδρικό μέγαρο την οικονομία της χώρας. «Πλέον είμαστε χώρα που εξάγει υπηρεσίες και πλούτο και δεν εισάγουμε, ούτε μας λεηλατούν τον δικό μας» τόνισε.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εμπειρία της επίσκεψής του και τόνισε πως όταν κάποιος παλεύει για τον λαό και τη χώρα, χρειάζεται να κάνει μεγάλες προσπάθειες, να κοιμάται, να ονειρεύεται και να σκέφτεται συνέχεια αυτό.
Πηγή: skai.gr