Βουλή: H τελευταία "μάχη" για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης (14/3) ξεκινάει στη Βουλή η δεύτερη και τελευταία «μάχη» για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας θα κριθεί ποιες διατάξεις θα μπορέσουν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και ποιες θα απαιτήσουν αυξημένη πλειοψηφία 180.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Αν και στην πρώτη ψηφοφορία η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκριθεί με διευρυμένη πλειοψηφία 221 βουλευτών λαμβάνοντας και τη στήριξη της ΝΔ, η απόρριψη εκείνης για το άρθρο 30 και τη δυνατότητα εκλογής του ΠτΔ από το λαό, μπερδεύει την τράπουλα και καθιστά άγνωστες τις κινήσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία.

Υπό το σκεπτικό ότι με αυτό το διφορούμενο αποτέλεσμα έχει αλλοιωθεί η αρχική  συνολική πρόταση της κυβέρνησης και γνωρίζοντας ταυτοχρόνως ότι η ΝΔ δεν θεωρεί την απόφαση της παρούσας Βουλής δεσμευτική ως προς το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων, άρα σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης θα αλλάξει το άρθρο κατά το δοκούν, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και είτε να καταψηφίσει μαζικά την πρότασή της για το άρθρο 32 είτε να αποσύρει συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, ώστε αυτή να απορριφθεί πλήρως είτε να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία και να απαιτεί στην επόμενη Βουλή 180 βουλευτές.

Στην περίπτωση της στροφής 180 μοιρών βέβαια είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση της κορυφαίας αυτής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, έμμεση παραδοχή της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και σχέδιο «δεξιάς παρένθεσης» με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος και την καθιέρωση θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, η οποία στην πρώτη ψηφοφορία είχε εγκριθεί οριακά από 151 βουλευτές με στήριξη ανεξάρτητων και διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.  

Συνολικά στην αυριανή τελευταία συνεδρίαση θα τεθούν σε ψηφοφορία 43 προτάσεις (32 ΣΥΡΙΖΑ - 11 ΝΔ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στη 1 το μεσημέρι και η ονομαστική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 4 με 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία διεξάγεται με ένα ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει το σύνολο των προτάσεων των κομμάτων και στο οποίο κάθε βουλευτής επιλέγει ανάμεσα στο «ΝΑΙ» - «ΟΧΙ» - «ΠΑΡΩΝ» γράφοντας και το όνομά του.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά