Spiegel: O Tσίπρας θυσιάζει την ανάκαμψη ενόψει εκλογών

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά αλλά ο Αλέξης Τσίπρας «προκειμένου να σώσει την επανεκλογή του προωθεί δαπανηρά μέτρα, γράφει το Spiegel Online με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη και με αυτόν τον τρόπο προκαλεί θυμό στην Ευρώπη». Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το Spiegel διερωτάται: «Είναι τελικά όλα εντάξει στη χώρα, που πριν από λίγα χρόνια παρά λίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Και απαντά: «Μάλλον όχι.»

Οι δημοσκοπήσεις και η «γενναιοδωρία» του Αλ. Τσίπρα

Το Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον διαφόρων προκλήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παρατηρητών είναι ότι ο πρωθυπουργός ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που αναμένονται φέτος. Διότι στις δημοσκοπήσεις ο Αλ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά. Η τετραετής θητεία του λήγει τον Οκτώβριο. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία: όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. ». Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στον αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν «φιλελεύθερο ηγέτη, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας επιδιώκοντας παράλληλα ένα 'επιθετικό μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα'.»

Σε άλλο σημείο το άρθρο σημειώνει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση «γενναιόδωρη». Ένα τέτοιο μέτρο, γράφει το Spiegel, ήταν πέρυσι τα 782 δις ευρώ μετρητά σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τέτοια μέτρα ξεπερνώντας τα όρια του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους επικριτές τα όποια ελλείμματα καλύπτονται μέσω υπερφορολόγησης που ζημιώνουν την πραγματική οικονομία» γράφει το Spiegel. Ένα άλλο παράδειγμα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρηματοδοτεί η κυβέρνηση σε βάρος των επιχειρήσεων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα μέτρο που στόχο να στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Το Spiegel σημειώνει ότι «αυτού τους είδους οι πολιτικές αποφάσεις είναι που έφεραν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση –μέτρα δημοφιλή αλλά όχι χρήσιμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι επικριτές φοβούνται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας».

Η Βάγκενκνεχτ και το «άγχος» των πολιτικών επιλογών

Πολλά σχόλια στον γερμανικό τύπο για την ανακοίνωση της Σ. Βάγκενκνεχτ ότι αποχωρεί από την προεδρία της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) αλλά και από την ηγεσία του δικού της πολυσυλλεκτικό κινήματος. Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Σε τι βαθμό το άγχος, το οποίο επικαλείται η Βάγκενκνεχτ ως μια από τις αιτίας της απόφασής, ενισχύθηκε από την αίσθηση ότι δεν προχωράει πλέον πολιτικά, μόνο η ίδια το γνωρίζει. Το συλλογικό της κίνημα πάντως ήταν περισσότερο πολυσυλλεκτικό παρά κίνημα. Και στην Αριστερά μιλούσε πλέον εξ ονόματος μίας μειοψηφίας. (…) Για την Αριστερά η υποχώρησή της στο παρασκήνιο αποτελεί τομή. Στο πολυποίκιλο φάσμα της γερμανικής πολιτικής ειδικά τα μικρά κόμματα χρειάζονται ισχυρές πολιτικές φιγούρες που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή. Η Βάγκενκνεχτ ήταν μια από τους λίγους στο κόμμα της που το κρατούσαν εντός του πολιτικού διαλόγου –είτε για καλό είτε για κακό».

Πηγή: Deutsche Welle - Δήμητρα Κυρανούδη