ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Εξαντλούνται οι «εφεδρείες» του Μαξίμου ενόψει εκλογών

Τις «εφεδρείες» του να εξαντλούνται ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, που πιθανώς θα συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές, βλέπει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενώ το πολιτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς, με αφορμή το εισαγγελικό πόρισμα, στο προσκήνιο έχει έλθει και πάλι η εθνική τραγωδία στο Μάτι.

 
Τις «εφεδρείες» του να εξαντλούνται ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, που πιθανώς θα συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές, βλέπει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενώ το πολιτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς, με αφορμή το εισαγγελικό πόρισμα, στο προσκήνιο έχει έλθει και πάλι η εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Το εισαγγελικό πόρισμα έχει πολλαπλά αρνητικό αντίκτυπο για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτον, επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όλες τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής, τις ευθύνες κυβερνητικών στελεχών, αλλά και τις μεγάλες επικοινωνιακές αστοχίες εκείνης της περιόδου. Δεύτερον, επισημαίνει τις ευθύνες της κ. Ρένας Δούρου η οποία θα είναι, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, εκ νέου υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής. Η διαφαινόμενη απώλεια της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας έχει βαρύνουσα σημασία για τη μάχη των εντυπώσεων που θα δοθεί το βράδυ των εκλογών, καθώς μάλιστα είναι ορατό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επικρατήσει και σε καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας, πλην εκείνων της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης όπου, όμως, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

Η τραγωδία στο Μάτι

Η επιστροφή της τραγωδίας στο Μάτι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συμπίπτει, όπως προαναφέρθηκε, με μια γενικότερη «οπισθοχώρηση» του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκακιέρα: Η συνταγματική αναθεώρηση, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη, διαφαίνεται ότι από πολιτικό όπλο θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, οι «γέφυρες» που επιχειρεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της Κεντροαριστεράς δεν φαίνονται ικανές να μεταβάλουν τους υφιστάμενους πολιτικούς συσχετισμούς.

Τέλος, η υπόθεση της Νοvartis, στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιφέρει καίριο πλήγμα στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝΑΛ, φαίνεται πως δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Σε σχέση με το Σύνταγμα, κομβικό ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας είναι το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 30, που προέβλεπε σε περίπτωση αδιεξόδου στη Βουλή ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό, έχει καταψηφιστεί. Ετσι, ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με ένα καίριο δίλημμα: Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει εκ νέου το άρθρο 32, οπότε ολοκληρώνοντας τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εάν επικρατήσει η Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές, θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, δηλαδή χωρίς καμία εμπλοκή της αντιπολίτευσης. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το άρθρο, που είχε ένα μήνα πριν υπερψηφίσει, προβαίνοντας σε μια κίνηση ακραίου πολιτικού τακτικισμού με πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να ακολουθήσει την πρώτη οδό, καθώς, ούτως ή άλλως, σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές –είτε διεξαχθούν τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο– ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει να προκαλέσει νέα προσφυγή στις κάλπες λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, με όχημα την προεδρική εκλογή.

Δημοσκοπική πτώση

Κατώτερα των προσδοκιών, όμως, είναι για την Κουμουνδούρου και τα αποτελέσματα της προσπάθειας διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ μέσω «μεταγραφών» στελεχών, με τελευταίους τους κ. Θ. Μωραΐτη και Αγγ. Τόλκα, που εισήλθαν στην κυβέρνηση κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Η ένταξη των δύο στο υπουργικό συμβούλιο, που ακολούθησε μία σειρά άλλες πολιτικές μεταγραφές προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή, φαίνεται ότι συνέβαλε στη συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) το ΚΙΝΑΛ αυξάνει έστω οριακά τις δυνάμεις του, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας έχει μεταβάλει τη ρητορική του και καλεί σε δημόσιο διάλογο και συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών τα κόμματα του προοδευτικού πόλου, «φωτογραφίζοντας» το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το Ποτάμι. Παράλληλα, διαψεύδονται και οι προσδοκίες ότι προεκλογικά θα μπορούσε να υπάρξει ρήξη μεταξύ της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μη δώσει το «παρών» στην εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας με ομιλητές τους κ. Τσίπρα και Μπούλμαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς εντάσεις με το ΚΙΔΗΣΟ θα εξελιχθεί και το προγραμματισμένο για το τέλος του μήνα συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, κάτω από τον αρχικό πήχυ των προσδοκιών φαίνεται ότι οδηγείται η υπόθεση της Novartis, που παραμένει υπό διερεύνηση για δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί. Παρότι η Novartis είχε παρουσιαστεί από κυβερνητικά στελέχη ως μέγα σκάνδαλο, δεν έχουν προκύψει σε λογαριασμούς ή περιουσιακά στοιχεία ενδείξεις για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και τυχόν διώξεις κατά πολιτικών θα βασίζονται σε καταθέσεις που έχουν, όμως, αμφισβητηθεί πολλαπλώς τους προηγούμενους μήνες, καθώς προέρχονται από προστατευόμενους μάρτυρες.

Πηγή: kathimerini.gr


 
Προαναγγελία Γεωργιάδη για νομοθετική ρύθμιση προστασίας οφειλετών
Προαναγγελία Άδωνι Γεωργιάδη νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία οφειλετών και από δικηγορικές εταιρίες...
19.09.2019, 11:09
Κουμουτσάκος στον ΣΚΑΪ: Χιλιάδες Σύροι μετανάστες μαζεύονται στη Σμύρνη
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τρόπο ενίσχυσης των...
19.09.2019, 10:08
Στη Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες
Πρόκειται για τις συμβάσεις παραχώρησης έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές...
18.09.2019, 19:57
Κεγκέρογλου για Νοvartis: Όλα στο φως. Προτείνουμε Προανακριτική Επιτροπή
Το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Βασίλη Κεγκέρογλου, προκρίνει τη σύσταση...
18.09.2019, 19:17
Καλαφάτης: Λέξη για Παπαγγελόπουλο από Γεροβασίλη
Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τις δηλώσεις της Όλγας...
18.09.2019, 19:03
Γεροβασίλη για Novartis: Ψευδοδικογραφία Σαμαρά - Βενιζέλου
«Να αντιμετωπίσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας εξεταστική, προανακριτική, ή ό,τι άλλο θέλει για όλα τα...
18.09.2019, 18:54
Σαμαράς και Βενιζέλος δείχνουν για την Novartis τον Τσίπρα
Τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατονομάζουν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος για την...
18.09.2019, 18:32
Ιωάννης Αγγελής: Ο ρόλος του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis
Τον τρόπο που λειτουργούσε ο λεγόμενος «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της Novartis περιγράφει στην κατάθεση του ο...
18.09.2019, 17:17
Συνάντηση Γεωργιάδη με Ράιχελ με καινοτόμες ιδέες για συνεργασία
Θέματα που αφορούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, καθώς και τη συνεργασία νέων επιχειρηματιών...
18.09.2019, 16:14
Καλαφάτης: Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για Παπαγγελόπουλο
Την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με...
18.09.2019, 15:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.