Αποστολάκης: Η τουρκική παραβατική συμπεριφορά αντιμετωπίζεται αποφασιστικά

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Μοχάμεντ Ζακι είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Από το Κάιρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ειδική μνεία έγινε στην διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, για την πρόληψη της έντασης. 

Κατά τις διμερείς επαφές, που ακολούθησαν την επίσημη τελετή υποδοχής στο Υπουργείο Άμυνας Αιγύπτου, αναλύθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Επίσης συζητήθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του, στους τομείς της εκπαίδευσης και των ασκήσεων καθώς και στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας.

«Η συνεργασία με την Αίγυπτο ξεκινάει από πολύ παλιά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική. Στο κομμάτι που αφορά στις ένοπλες δυνάμεις, έχουμε αναπτύξει μια αρκετά καλή συνεργασία που αφορά στην εκπαίδευση και στις στρατιωτικές ασκήσεις, με επιστέγασμα την άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ”,  που διεξάγεται μια φορά το χρόνο - και κάποια χρονιά έχουμε πραγματοποιήσει δύο - στην οποία εφαρμόζουμε ότι έχει επιτευχθεί από την συνεκπαίδευση των δύο ενόπλων δυνάμεων», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

«Συζητήσαμε για θέματα ασφάλειας περιοχής, ενεργειακής ασφάλειας, θέματα τρομοκρατίας και άλλη μια φορά διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι τα κράτη τα οποία έχουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες επιδιώξεις να συνεργάζονται, ειδικά στην περιοχή αυτή που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο. Τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια αυτή, σε κάθε επίπεδο, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και οι δυνατότητές μας, σαν συνεργαζόμενα κράτη, να περάσουν σε καλύτερα επίπεδα», τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.