Η πρόκληση Τούρκου βουλευτή μέσα στην ελληνική Βουλή

Οι ενέργειες στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες, προειδοποίησε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Αχμέτ Γιλντίζ. Ο Τούρκος βουλευτής στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στην ελληνική Βουλή υποστήριξε ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή πρέπει να λάβουν υπόψη και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως  οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται  μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία», είπε ο Αχμέτ Γιλντίζ. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Χρήστος Καραγιαννίδης κάλεσε την Τουρκία να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα «καλή τη πίστει με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε με την Συμφωνία των Πρεσπών».

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».

Την απάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κύριων Καραγιαννίδη και Δουζίνα σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως δήλωσε, όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γι' αυτό ακριβώς - πρόσθεσε - η ΝΔ ζήτησε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Για πολλά και σοβαρά λάθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής μετά από προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δήλωσε πως πρόκειται για μια ακόμα μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.


Πηγή: skai.gr