Γεννηματά από Ρέθυμνο: Η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στους πληγέντες

Η πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλει να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να βρεθεί δίπλα στους πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με λύσεις και αποτελεσματικές ενέργειες, ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου όπου βρέθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του κόμματος για να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του δήμου.

«Η καταστροφή είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και είναι άλλο πράγμα να στο περιγράφουν και άλλο να βλέπεις με τα μάτια σου αυτή την υπέροχη παραλία του Μπαλί την οποία γνωρίζουμε όλοι, με τα καταγάλανα νερά της, να είναι σε αυτή την τραγική κατάσταση», δήλωσε η κυρία Γεννηματά που βρέθηκε στο Μπαλί και είδε τις καταστροφές που έχει υποστεί η συγκεκριμένη τουριστική περιοχή.

«Εμείς θα καταθέσουμε τροπολογία ώστε να χαρακτηριστούν και οι κάτοικοι και η περιοχή ως πλημμυροπαθείς για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν πιο γρήγορα γραφειοκρατίες και εμπόδια. Το λέω για ακόμα μία φορά ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να παλεύουν μόνοι τους, ούτε οι δήμαρχοι και η περιφέρεια. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει τη βούληση της και πρέπει να ορίσει συντονιστή υπουργό για να λύσει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς και τις διαδικασίες, προβλήματα που είναι πάρα πολλά», επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί: «…αν δεν το κάνει τώρα η κυβέρνηση, σε λίγες μέρες οι άνθρωποι θα παλεύουν μόνοι τους. Εμείς θα είμαστε εδώ θα παρακολουθούμε από κοντά και μέσα από το κοινοβουλευτικό έλεγχο θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην μείνουν μόνοι τους οι κάτοικοι και του Ρεθύμνου και της Κρήτης».

Η κυρία Γεννηματά συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Μυλοποτάμου, Δημήτρη Κόκκινο, ενημερώθηκε για τα τεράστια προβλήματα τα οποία όπως της ανέφερε ο κ. Κόκκινος θα πάρει πολύ χρόνο η αποκατάσταση τους. Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, περιέγραψε τη συνολική εικόνα που έχει ο δήμος για τις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα: «Οι ζημιές που υπάρχουν δεν μπορεί κανείς να τις καταμετρήσει αλλά ούτε και να τις φανταστεί. Οι βασικές καταστροφές αφορούν σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και σε βιολογικούς καθαρισμούς, με κύριες καταστροφές στον βιολογικό του Μπαλί και τον βιολογικό του Πανόρμου. Έχουν περάσει πέντε ημέρες και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε τα σημεία. Έξι γεφύρια πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα εκ των οποίων τα τέσσερα πιθανότατα να πρέπει να γκρεμιστούν και να αποκατασταθούν από την αρχή, διότι έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές. Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχουν απίστευτες καταστροφές και ειδικά στους κτηνοτροφικούς δρόμους έχει εξαφανιστεί ότι υπήρχε και έχουν μείνει μόνο οι πέτρες. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον Μυλοπόταμο, θα ταλανίσoυν για πολλούς μήνες την τοπική αυτοδιοίκηση και προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση η περιοχή μας, όσο και να το προσπαθήσουμε. Ας φανταστείτε μόνο ότι όπου υπάρχουν ποτάμια αριστερά και δεξιά οι δρόμοι έχουν αφανιστεί, έχουν χαθεί περιουσίες, Ελαιώνες, κτηνοτροφικές μονάδες και θέλω να επισημάνω ότι φέρουμε και ευθύνη οι τοπικοί άρχοντες που εδώ και δεκαετίες ουδείς ασχολήθηκε με τους ποταμούς, οι οποίοι φυσικά βρήκαν το δρόμο τους και αυτοαποκαταστάθηκαν. Είναι λυπηρό ότι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει σημαντικό μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου, αγρότες έχουν χάσει περιουσίες τους και έχουν υποστεί καταστροφές σε καλλιέργειες τους. Υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια, πλημμυρισμένα υπόγεια, πλημμυρισμένες επιχειρήσεις και χωρίς να φανώ υπερβολικός, αν μιλήσουμε για προϋπολογισμό, έχω την αίσθηση ότι όλος ο προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν φτάνει για τις ζημιές που έχει υποστεί ο Μυλοπόταμος. Υπάρχουν πολλές καθιζήσεις και κατολισθήσεις και υπάρχουνε πολλά που πρέπει να γίνουν. Ο χρόνος που θα περάσει μέχρι την αποκατάσταση όλων θα είναι μακρύς διότι υπάρχουν σημεία για παρεμβάσεις που πρώτα πρέπει να στεγνώσουν α εδάφη, οι όγκοι των χωμάτων, να μην υπάρχουν βρεγμένα εδάφη ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα που μπορεί ακόμα και να κοστίσουν ζωές κατά τις εργασίες αποκατάστασης».

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Ρεθύμνου, Μιχάλη Σαρρή, στόχος του κόμματός του είναι να υπάρξει κοινοβουλευτική παρέμβαση ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες, έτσι ώστε η βοήθεια να φτάσει άμεσα στους δήμους και στην περιφέρεια για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισκέφθηκε και τα Ανώγεια στα οποία δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και εδώ και μήνες είχε εκφράσει την επιθυμία να βρεθεί στον τόπο της ελευθερίας και δημοκρατίας όπως χαρακτήρισε τα Ανώγεια. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Μανώλη Καλλέργη, τοπικούς παράγοντες και κατοίκους του ιστορικού χωριού και επισκεπτόμενη το Μνημείο Ολοκαυτώματος Ανωγείων μίλησε για τόπο ορεινό, με χαρίσματα, προικισμένο πραγματικά από τη φύση, αλλά και από τη δύναμη της ψυχής των ανθρώπων.

«Σε τούτο δω το μέρος, μπροστά σε αυτό το μνημείο, δεν μπορεί παρά το μυαλό όλων μας να πάει σε ώρες μαρτυρικές, στον αγώνα των Ανωγειανών για την ελευθερία και απέναντι στο ναζισμό, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν για να μπορούμε να ζούμε εμείς ελεύθερα», δήλωσε η κυρία Γεννηματά, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή της παράταξης και στην τελευταία του πολιτική πράξη και εντολή του όπως είπε που αφορούσε το ελληνικό κράτος επίσημα να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Το Κίνημα Αλλαγής, είναι στην πρώτη γραμμή για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων…» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται. «Συναντιόμαστε διαρκώς μαζί τους. Είναι εν ζωή παλιοί αγωνιστές, αλλά και νεότεροι άνθρωποι, που πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια».