Αποστολάκης: Να γίνουμε ο κύριος αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας

Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να γίνει ο κύριος αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε πως οι βορειομακεδονικές ένοπλες δυνάμεις θα χρειαστεί να αναδιοργανωθούν σε έναν βαθμό ώστε να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις του NATO, ειδικά σε ό,τι αφορά την τυποποίηση και την δυνατότητα να επιχειρούν με σύμμαχους τους, προσθέτοντας πως η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη.

Ανέφερε ακόμα πως η ελληνική Αεροπορία είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες εναέριων περιπολιών στην γειτονική χώρα, όπως έχει ήδη πράξει με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο του NATO.

Τόνισε πως η ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Συμμαχία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες, στον χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως τους επόμενους μήνες θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να γίνει ο πλέον πιστός και κάλος σύμμαχος της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Στρέφοντας το βλέμμα στην Τουρκία ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση πως πρόκειται για «δύσκολο γείτονα» που απαιτεί σύνεση και στρατηγική υπομονή.

Δεν αναφέρθηκε στην μεγάλη αεροναυτική τουρκική επιχείρηση «Γαλάζια Πατρίδα» που είναι σε εξέλιξη από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τόνισε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως ικανές ώστε να λειτουργούν ως δύναμη αποτροπής και να στηρίζουν την στρατηγική της χώρας στην χάραξη εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, η χώρα συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς οργανισμούς και στρατιωτικές αποστολές ώστε να έχει το προφίλ που χρειάζεται για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, είπε.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς