Κλείσιμο

Προκλήσεις των Σκοπίων στον ΟΗΕ καταγγέλλει η ΝΔ

Η συμφωνία των Πρεσπών ήδη παράγει «σειρά από βλαπτικά αποτελέσματα» για την Ελλάδα, κατήγγειλε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, επικαλούμενη έγγραφα που έχουν δημοσιοποιήσει τα Σκόπια όσον αφορά την χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία και όρων όπως «μακεδόνας» ή «μακεδονικός».

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει διευκρινίσει πως ιδιώτες που δεν λαμβάνουν δημόσιους πόρους μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα επίθετα «μακεδονικός» ή «μακεδονική», όπως προκύπτει από επιστολή που έχουν καταθέσει τα Σκόπια στα Ηνωμένα Έθνη.

Το όνομα «της Βόρειας Μακεδονίας» θα υιοθετηθεί από όλους του δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.


Τα Σκόπια έχουν επίσης καταστήσει σαφές πως σε ό,τι άπτεται της εθνοτικής ή πολιτισμικής ταυτότητάς πρέπει να χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός «μακεδονική», όπως παραδείγματος χάρη «μακεδονική ιστορία» ή «μακεδονική λογοτεχνία».

Έχουν μάλιστα επισημάνει πως σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση του όρου «βορειομακεδονική» θα ήταν λάθος.

Η κ. Σπυράκη επισήμανε τέλος πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν υφίσταται ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, στον απόηχο δημοσιεύματος του BBC που έκανε λόγο για καταπιεσμένη μειονότητα «Μακεδόνων Σλάβων» στην χώρα μας.

Πηγή: skai.gr