Κλείσιμο

Μανιάτης:Μεθοδεύσεις Σταθάκη για απόσυρση EuroAsia Interconnector από PCIs;

Ύποπτες σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και τον κίνδυνο οι έλληνες πολίτες να επιβαρυνθούν άμεσα με 300 εκατομμύρια ευρώ και εν συνεχεία με άλλα 800, βλέπει ο Γιάννης Μανιάτης, πίσω από τους χειρισμούς του Γιώργου Σταθάκη στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως μέρος του EuroAsia Interconnector, που συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη-Αττική.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το εν λόγω έργο είχε ενταχθεί την περίοδο 2013-2014 στα PCIs, ώστε να έχει εύκολη χρηματοδότηση από τράπεζες και διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, με εκτιμώμενο κόστος του «Κρήτη-Αττική» της τάξης του 1 δις ευρώ, αλλά οι χειρισμοί του σημερινού Υπουργού Περιβάλλοντος προκαλούν κινδύνους απένταξης του έργου και υποχρεωτικής χρηματοδότησής του από εθνικού πόρους, γεγονός που όπως υπογραμμίζει έχει πυροδοτήσει και την αποστολή επιστολών SOS του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας και του αρμόδιου Επιτρόπου Ενέργειας.

Ο Γιάννης Μανιάτης καλεί κ. Σταθάκη να προσκομίσει τις σχετικές επιστολές στη Βουλή και να παράσχει πειστικές εξηγήσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ώστε να αποδείξει όπως επισημαίνει δηκτικά ότι «δεν κάνει μυστική και ύποπτη ενεργειακή διπλωματία με οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» και να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι έλληνες φορολογούμενοι.

«Η συνέχιση της πολιτικής σας να επιβαρύνετε με επιπλέον 300 εκατ. € άμεσο κόστος τους Έλληνες πολίτες και άλλα επιπλέον 800 εκατ. € από την καθυστέρηση κατά δύο χρόνια της υλοποίησης του έργου (με συνέπεια να συνεχίζουν οι πολίτες να πληρώνουν τα 800 αυτά εκατομμύρια € ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ, για την τροφοδοσία της Κρήτης με ηλεκτρικό ρεύμα), συνιστά εγκληματική επιλογή και τεράστια ζημία σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος με ενόχους ολόκληρη την κυβέρνησή σας», καταλήγει ο κ. Μανιάτης.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και ΑΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: «Τι κρύβετε με τις μεθοδεύσεις σας για απόσυρση του EuroAsia Interconnector από τα PCIs;»

Κύριε Υπουργέ,

επανειλημμένα σας έχω τονίσει τους τεράστιους κινδύνους που με ευθύνη της κυβέρνησής σας έχουν δημιουργηθεί στην υλοποίηση του πολύ μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ως μέρους του EuroAsia Interconnector, που συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη-Αττική, αίροντας την ηλεκτρική απομόνωση, τόσο της Κύπρου, όσο και της Κρήτης.

Ένα έργο που με δικές μας προσπάθειες το 2013-14 εντάχθηκε στα PCIs, γεγονός που σημαίνει εύκολη δανειοδότηση από τράπεζες και διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξεως των 300 εκατ. €, με ένα εκτιμώμενο κόστος του «Κρήτη-Αττική», της τάξης του 1 δις €.

Ο τραγικός χειρισμός του θέματος έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το project, με αποτέλεσμα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Γ. Λακκοτρύπης, να σας έχει αποστείλει σχετική επιστολή, εκφράζοντας την αγωνία του για τους κινδύνους συνέχισης της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, μια επιστολή την οποία αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που σας έχω καταθέσει, ενώ πολύ πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι σχετική επιστολή σάς απέστειλε και ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας κ. Μιγκέλ Κανιέτε.

Στην επιστολή αυτή του ευρωπαίου Επιτρόπου, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, υποτίθεται ότι απαντήσατε τονίζοντας: «να αποδεχθεί ο EuroAsia την "ΑΡΙΑΔΝΗ", αλλιώς αποσύρουμε τη στήριξη στο PCI».

Η αθλιότητα στο χειρισμό του θέματος έχει οδηγήσει σε δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΑΔΜΗΕ, ότι αν υπάρξει διαφωνία με την Κύπρο και την Ε.Ε., το καλώδιο «Κρήτη-Αττική» θα χρηματοδοτηθεί μόνο από εθνικούς πόρους. Με άλλα λόγια, ετοιμάζεστε να επιβαρύνετε τους Έλληνες πολίτες με τουλάχιστον 300 εκατ. € επιπλέον, που θα χαθούν από την απένταξη από τα PCIs, προκειμένου να εξυπηρετήσετε προφανέστατα ύποπτες και αδιανόητες οικονομικές σκοπιμότητες διαφόρων συμφερόντων.

Επειδή, η συνέχιση της πολιτικής σας να επιβαρύνετε με επιπλέον 300 εκατ. € άμεσο κόστος τους Έλληνες πολίτες και άλλα επιπλέον 800 εκατ. € από την καθυστέρηση κατά δύο χρόνια της υλοποίησης του έργου (με συνέπεια να συνεχίζουν οι πολίτες να πληρώνουν τα 800 αυτά εκατομμύρια € ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ, για την τροφοδοσία της Κρήτης με ηλεκτρικό ρεύμα), συνιστά εγκληματική επιλογή και τεράστια ζημία σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος με ενόχους ολόκληρη την κυβέρνησή σας,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής Κανιέτε προς εσάς, καθώς και το περιεχόμενο της δικής σας απάντησης; Υποχρεούστε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, διαφορετικά θα αποδείξετε ότι κάνετε μυστική και ύποπτη ενεργειακή διπλωματία με οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

2. Ποια είναι η επιστολή προς εσάς του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, κ. Γ. Λακκοτρύπη και ποια η αντίστοιχη απάντησή σας; Επίσης υποχρεούστε να καταθέσετε στη Βουλή τη συγκεκριμένη αλληλογραφία.

Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή οι ανωτέρω 4 επιστολές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μανιάτης

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά