Να μη γίνουν 10000 προσλήψεις στο Δημόσιο σε βάρος κληρικών ζητούν Ιεράρχες

Οι πρώτες εκκλησιαστικές αντιδράσεις στο σχέδιο Γαβρόγλου, άρχισαν να διατυπώνονται λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου αλλά και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ιεράρχες αλλά και κληρικοί εξέφρασαν την ανησυχία, γιατί το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ασάφειες και χρήζει ερμηνευτικών διατάξεων.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους , θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να δοθεί διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στις θέσεις των κληρικών που θα μεταφερθούν στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς αυτό σημαίνει και εμπράκτως ότι χάνεται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, που σύμφωνα με την απόφαση της Ιεραρχίας, αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελεί κόκκινη γράμμη.

Επίσης εκκλησιαστικοί κύκλοι εκφράζουν τις ενστάσεις σε αναφορές στην κυβερνητική πρόταση όπως:
« Η δε Πολιτεία:
(α) προβαίνει σε εξορθολογισμό των οικονομικών της σχέσεων και εκκρεμοτήτων με την Εκκλησία της Ελλάδος,
(β) δεν επιβαρύνεται πλέον ευθέως με την μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι εγγράφονται στο ενιαίο Μητρώο Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος,
(γ) αποσείει κάθε υπόνοια περί προνομιακής μεταχείρισης, σε σχέση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες, της Εκκλησίας της Ελλάδος με την άμεση μισθοδοσία των λειτουργών της.
(δ) Τακτοποιεί οριστικά την εκκρεμότητα από απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικής περιουσίας μέχρι το 1939, με την παραίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από οποιεσδήποτε αξιώσεις πέραν της συμφωνημένης ετήσιας καταβολής που προορίζεται για τη δαπάνη μισθοδοσίας.»

Εδώ τίθενται 2 ζητήματα πάντα κατά εκκλησιαστικούς κύκλους: Να μη χρησιμοποιείται η εκκλησία προεκλογικά για ζητήματα προσλήψεων, καθώς η πολιτεία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο 10.000 προσλήψεων στο δημόσιο στη θέση των κληρικών, αλλά και αν μπορεί η ιεραρχία να δεχθεί να παραιτηθεί όλων των διεκδικήσεων της έναντι του δημοσίου, με αντάλλαγμα τη μισθοδοσία των καταγεγραμμένων κληρικών.

«Διαγράφονται από το μητρώο μισθοδοτούμενων του δημοσίου οι ιερείς» λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το σημείωμα περιλαμβάνει ότι οι ιερείς μένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών αλλά φεύγουν από το κράτος για να γίνουν προσλήψεις στις θέσεις που αδειάζουν . Οι ίδια πληροφορίες λένε «ότι η κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε ούτε εκατοστό από τις προθέσεις της». Επισημαίνεται επίσης από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι «10.000 φεύγουν για να προσληφθούν 10.000. Αν ο παπάς δεν πληρωθεί τότε θα στραφεί εναντίον της Εκκλησίας όχι του κράτους, όπως σήμερα».

Το όλο θέμα θα τεθεί στην ιεραρχία και εκεί οι ιεράρχες αφού λάβουν και τις θέσεις των συνδέσμων των κληρικών τους θα τοποθετηθούν. Ο διάλογος Πολιτείας - Εκκλησίας θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη αυτή -τη φορά στη Μονή Πετράκη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά δημιουργική και εποικοδομητική» τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ιεραρχίας και σημείωσε ότι το σχέδιο «ενισχύει τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, εξασφαλίζει τους κληρικούς και προτείνει ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών».

«Αποσαφηνίστηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα και άρα έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα», δήλωσε.

Από πλευράς επιτροπής διαλόγου της Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της Πολιτείας και σημείωσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να καταγραφούν προτάσεις επί του σχεδίου.

Ωστόσο, επιφυλάχτηκε να σχολιάσει το σχέδιο, καθώς όπως είπε η Ιερά Σύνοδος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Πηγή: Φώτης Νάκος