Βουλή: Με ψηφοδέλτιο «σεντόνι» η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση Συντάγματος

Στη χρήση ψηφοδελτίου που θα προσιδιάζει σε πάπυρο ή σεντόνι, προσανατολίζεται το προεδρείο της Βουλής για την ψηφοφορία  της Τετάρτης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ για το περιεχόμενο του αναμένεται να δοθεί συνέχεια στο "ντέρμπι" κυβέρνησης - ΝΔ για το εάν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων που θα αποφασιστεί να αναθεωρηθούν. 

Προσώρας αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για το οποίο θα κληθεί να λάβει οριστικά απόφαση η Διάσκεψη των Προέδρων στις 12.4αναθεωρηθούν, "κλειδώνοντας" όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Η επιλογή του έγγραφου ψηφοδελτίου, διπλα απο το οποιο θα μαρκάρεται η απάντηση "ΝΑΙ", "ΟΧΙ" ή "ΠΑΡΩΝ" ανά διάταξη, έναντι της ψηφοφορίας με το ηλεκτρονικό σύστημα, κρίνεται καταλληλότερη λόγω του πλήθους των διατάξεων που θα τεθούν προς ψηφοφορία  (151 συνολικά) και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν τους βουλευτές σε ανεπανόρθωτα λάθη σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία.
 
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να εξεταζεται ακόμα και το ενδεχόμενο τα ονομαστικα (προφανώς) ψηφοδέλτια να δοθούν στους βουλευτές νωρίτερα, ώστε να τα προσημειώσουν και τη στιγμή της ψηφορίας το βράδυ της Τετάρτης απλώς να τα καταθέτουν.
 
Θεωρείται, δε, πολύ πιθανό προς αποφυγή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης  τις πρώτες πρωινες ώρες μεχρι την περάτωση της καταμέτρησης, η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας να γίνει τελικώς την Πέμπτη.

Κομβικής σημασίας πάντως είναι το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων. Κατά πόσο δηλαδή στις προτεινόμενες προς  αναθεώρηση και ψήφιση διατάξεις θα αναφέρεται η κατεύθυνση αναθεώρησης ή απλώς ο αριθμός του άρθρου και της παραγράφου του Συντάγματος, δεδομένου ότι η δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής ως προς την κατεύθυνση αποτελεί βασικό πεδίο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που καταγράφηκε ήδη στην Επιτροπή. 

Τη δεσμεύει υποστηρίζει η κυβέρνηση - όχι αντιδρά η ΝΔ, προετοιμάζοντας αμφότεροι τα "όπλα" τους για την αντιπαράθεση στην Ολομέλεια από το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά