Μητσοτάκης: Όψιμος Μακεδονομάχος ο Καμμένος – Αποτρέψαμε το «Ίλιντεν»

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον Πάνο Καμμένο, για τη συμφωνία των Πρεσπών άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοζάνη, ενώ απέστειλε μήνυμα και στα Σκόπια. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΝΔ απέτρεψε την ονομασία «Ίλιντεν» για τη γείτονα, και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι στις 26 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει και εθνικές εκλογές. 

«Τα Σκόπια πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν απέναντι στην Ελλάδα εάν ακολουθήσουν μια συμπεριφορά η οποία υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα αγωνιστώ ώστε να κατοχυρώσω τα Μακεδονικά προϊόντα, τα οποία κινδυνεύουν από αυτή τη συμφωνία και είναι ουσιαστικά απροστάτευτα» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρώτο που θα πράξει ως επόμενος πρωθυπουργός είναι ότι δεν θα «απεμπολήσει το δικαίωμα βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσες «όψιμο μακεδονομάχο» τον Πάνο  Καμμένο. «Ξέρετε καλά την εθνικά υπεύθυνη στάση της ΝΔ. Προειδοποιήσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς. Και αποκαλύψαμε το ρόλο του Πάνου Καμμένου που στα λόγια έπαιζε τον πατριώτη, αλλά στην πράξη έδινε το στυλό στον κ. Τσίπρα για υπογράψει τις Πρέσπες» σχολίασε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε και διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό το πρώτο διάστημα των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συμφωνία των Πρεσπών:

«Με πήρε στο γραφείο μου στη Βουλή να με ρωτήσει την άποψή μου για το ‘’Ίλιντεν’’. Το ‘’Ίλιντεν’’ είχε συμφωνηθεί από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ζάεφ. Και αν δεν υπήρχε η αντίδραση της ΝΔ θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Αυτό μου λέει ότι τα ζητήματα αυτά δεν τον ενδιέφεραν πάρα πολύ.  Ο κ. Τσίπρας ήταν και παραμένει πρόεδρος ενός κόμματος που τα στελέχη του ζητούσαν να αναγνωριστεί τα Σκόπια ως ‘’Μακεδονία’’ σκέτο» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στις 26 Μαΐου η χώρα θα έχει σίγουρα εκλογές (αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωκλογές) και εκτιμώντας ότι «κατά την άποψή μου η χώρα θα έχει και εθνικές» «και τότε θα είναι η ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση: δεν πάει άλλο, φύγετε μπορούμε καλύτερα, η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Ειδικά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία θα τους ενισχύσουμε με προγράμματα δεξιοτήτων ώστε να βρουν καλές δουλειές. Και φυσικά, η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δεν θα γίνει ανεκτή» τόνισε.

Nωρίτερα, από τη Σιάτιστα, όπου ο παππούς του Κυριάκος Μητσοτάκης πολέμησε στο πλευρό των εθελοντών Κρητών για την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας, αλλά και μνήμης στους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.