Τσίπρας: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μνημείο της ανθρωπότητας(VIDEO-ΦΩΤΟ)

Τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Μετά το τέλος της ξενάγησης στη Θεολογική Σχολή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επισκέφθηκε την Αγία Σοφία και την Θεολογική Σχολή μνημεία της ανθρωπότητας, του ελληνισμού και «μίας ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας εδώ στην Κωνσταντινούπολη που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Βεβαίως είναι μεγάλη συγκίνηση και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο ιστορικό νησί της Χάλκης».

«Σήμερα είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία όλων ημών εδώ δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά υπήρξε αντικείμενο ελπίδας, χαράς θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου που έσπευσαν να μας χαιρετήσουν, να μας εκφράσουν την αγάπη τους που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να αναδείξουμε. Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διχόνοιας αλλά μήνυμα φιλίας αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα των μουφτήδων της Θράκης που βάζει ως προϋπόθεση η Τουρκία για εξέταση του θέματος της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και επανέλαβε ότι δεν αποτελούν διμερή ζητήματα. «Δεν αποτελεί θέμα διμερούς συμφωνίας, ανταλλαγής η αυτόβουλη απόφαση των κυβερνήσεων μας να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών μας. Δεν έχουμε τίποτα να αποδείξουμε ο ένας στον άλλον. Μόνο στους εαυτούς μας έχουμε να αποδείξουμε. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η σημερινή μέρα δίνει τα σωστά μηνύματα θέλω να πω υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας που όμως μέσα από τον διάλογο και την καλή πρόθεση μπορούμε να τα επιλύσουμε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την φιλοξενία και την ξενάγηση. 



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του εκεί. «Δια το Φανάριον και δια την Χάλκην αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούν ενταύθα τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η παρουσία σας εδώ έχει υψηλό συμβολισμό όχι διότι το θέμα της αναστολής της λειτουργίας και της έκτοτε επιδιωκόμενης παντοιοτρόπως επαναλειτουργίας της αλλά διότι πολύ γενικότερα εμπίπτει στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών», είπε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.



Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό είναι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.



Μετά το τέλος της ξενάγησης στον πρωθυπουργό δόθηκε ως δώρο ένας ασημένιος δίσκος με προσωπική αφιέρωση και ένα βιβλίο από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία το 2018.Ο ίδιος ο Πατριάρχης του χάρισε ένα νόμισμα με τους Πρωταπόστολους Πέτρο και Παύλο.



Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.



Συνάντηση με τον Μπ. Γιλντιρίμ


Μετά τη Χάλκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της άνοιξης.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ