Στις 151 έδρες η κυβέρνηση με προσχώρηση λάιτ έξι βουλευτών. Οι επιστολές

Οριακή απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών αποκτά η κυβέρνηση στην Βουλή, καθώς οι έξι βουλευτές που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησαν να συνυπολογίζονται στην συμπολίτευση σε όλα τα νομοσχέδια όπου δεν απαιτείται ονομαστική ψηφοφορία, χωρίς όμως να προσχωρούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Κουμουνδούρου.

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής οι έξι βουλευτές, τέσσερις ανεξάρτητοι και δύο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ξεκαθαρίζουν ότι πρόθεσή τους είναι να μην αμφισβητείται η δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να αποφεύγονται οι αλλεπάλληλες ονομαστικές ψηφοφορίες.

Πρόκειται για τους βουλευτές Κώστα Ζουράρι, Έλενα Κουντουρά, Σπύρο Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα και Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Ζουράρις πάντως διευκρινίζει πως δεν θα συνταχθεί με την κυβέρνηση στην ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο NATO, με το οποίο θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και θα ενεργοποιηθεί η χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι αφότου έγιναν γνωστές οι επιστολές των έξι βουλευτών.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει προαναγγείλει πως θα παραδώσει την έδρα του στους Ανεξάρτητους Έλληνες όμως ο πρώτος επιλαχών να τον διαδεχτεί, ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ, στηρίζει την κυβέρνηση, άρα το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Οι επιστολές θα δοθούν στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος θα τις θέσει προς συζήτηση στην Διάσκεψη των Προέδρων, όπως δήλωσε ο προεδρεύων στην συνεδρίαση Τάσος Κουράκης.

Οι επιστολές

«Σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της προτάσεως εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 16/1/2019 για συνέχιση και ολοκλήρωση συνταγματικής θητείας της και για να μην αμφισβητείται η δεδηλωμένη επιθυμώ σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία η ψήφος μου να προσμετράται σε αυτές της συμπολίτευσης» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κόκκαλης, όπως αυτή διαβάστηκε στην Βουλή.

«Κατόπιν όλων αυτών γνωστοποιώ ότι σε συνέχεια θετικής ψήφου στην ψήφο εμπιστοσύνης […] η ψήφος μου να προσμετράται σε αυτή πλειοψηφίας» αναφέρει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπακώστα.

Την επιθυμία του να αποφευχθεί η «σπατάλη ονομαστικών ψηφοφοριών» γνωστοποιεί στην δική του επιστολή ο κ. Δανέλλης, που πριν την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν βουλευτής του Ποταμιού.

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο το μέλλον των ΑΝΕΛ

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής παραπέμπεται εν τω μεταξύ το τι μέλλει γενέσθαι με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως προέκυψε μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

Η υποβολή του σχετικού ερωτήματος στο Επιστημονικό Συμβούλιο αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο το πρωί κατόπιν αιτήματος των ΑΝΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως η τελική απόφαση για την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ληφθεί από την Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ διαβεβαίωσε πως η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου θα ληφθεί σοβαρά υπόψη μολονότι δεν είναι δεσμευτική.

Ένταση και αντιδράσεις

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μία ημέρα πολιτικών εξελίξεων, με αιχμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση εκβιάζεται από τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και επιχειρεί να προστατεύσει τους ΑΝΕΛ.

Το πρωί ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Βούτση να μην προβεί σε οιαδήποτε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, και εξέφρασε την έκπληξή του με την στάση της αντιπολίτευσης. Αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά ότι εκβιάζεται από οποιονδήποτε.

Στην σημερινή συνεδρίαση ο κ. Βούτσης δεν έθεσε θέμα αλλαγών του κανονισμού του κοινοβουλίου, Ωστόσο τα κόμματα αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί η επιστολή Τσίπρα. Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης προσπάθησε να το αποφύγει, αντιτείνοντας ότι είναι εκτός ημερήσιας διάταξης.

Η αντιπολίτευση στηλίτευσε την επιστολή Τσίπρα, καταγγέλλοντας πως ο πρωθυπουργός φαίνεται να δίνει διαταγές στον Πρόεδρο της Βουλής, θέση που απέκρουσε ο κ. Βούτσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε θεσμικά ορθή την κίνηση του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι δεν έλαβε οιαδήποτε «εντολή» από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε του ασκήθηκαν πιέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πέταξε εκ νέου το γάντι στη ΝΔ για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του, τονίζοντας ότι είναι «απόλυτη η θεσμική προσήλωση» του ίδιου και της πλειοψηφίας στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. «Ας το κάνουν να ξεμπερδεύουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr