Tσίπρας σε Μητσοτάκη:Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία στη δεξιά πολυκατοικία(VID)

Βολές στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Κύριε. Μητσοτάκη ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας σας το καταναλώσατε στην αντιπαράθεση σας με τον κ. Καμμένο. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία σας στην δεξιά πολυκατοικία. Υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και δεν μπορείτε να χωρέσετε στο ποιος θα πάρει το καλύτερο διαμέρισμα. Σας εύχομαι καλή τύχη», είπε ο πρωθυπουργός. 

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μιλάει με έναν λόγο «προσβλητικό» και «απαξιωτικό» για τους βουλευτές και την κυβέρνηση. «Με έναν λόγο διχαστικό που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνει τη δυνατότητα σε ακραίους όλες αυτές τις μέρες να προσβάλλουν τους βουλευτές. Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνουν ήσυχοι. Γιατί στην στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Και συνέχισε: «Επιχειρήσατε να κάνετε ήταν για άλλη μία φορά να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης και πάλι αυτών που έχουν διαφορετική άποψη στο κοινοβούλιο για ένα κρίσιμο θέμα».

«Θεωρώ ότι σ’ ένα μείζων εθνικό πρόβλημα οφείλουμε να πούμε αλήθειες σήμερα. Που δεν ξεκινάν από το τι έγινε χθες προχθές ένα χρόνο πριν. Νομίζω ότι ακούγοντας σας τα επιχειρήματα σας ζούσαμε σε άλλη χώρα 30 χρόνια. Το κρίσιμο θέμα 30 χρόνια για το ονοματολογικό με το βόρειο γείτονα μας δεν ήταν να αποδεχθούν σύνθετη ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά το κρίσιμο θέμα ήταν η γλώσσα και αν θα έχουμε nationality ή citizenship» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αναφέρθηκε και στην παρουσία πολλών στελεχών της ΝΔ στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αλήθεια πολλά στελέχη σας ήταν εκεί. Εσείς απουσιάζατε. Αν τους ρωτούσατε όλους αυτούς γιατί διαδηλώνουν θα σας έλεγαν για το Μακεδονία ούτε για το nationality ούτε για το citizenship ούτε για τη γλώσσα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Αδυνατείτε να βρείτε έστω και ένα θολό σημείο σε αυτή τη συμφωνία. Και δεν ξέρετε ότι μια σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ αν κανείς προστρέξει στο επίσημο σάιτ θα δείτε το σύνταγμα στην αρχική μορφή του και τις τροποποιήσεις στο τέλος. Τέτοιες ανοησίες μας λέτε όλες αυτές τις μέρες. Ασχολείστε με δευτερεύοντα και όχι με τα ουσιαστικά θέματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 


Ο πρωθυπουργός είπε πως τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο «μέγας Μακεδονομάχος, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας, όπου μπορούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά «και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίζονταν τότε η κυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει τότε την κυβέρνηση που συμμετείχε και να κάνει πολιτική καριέρα».  


Πηγή: skai.gr