Η πιθανή πρόταση μομφής, το παρασκήνιο και πιέσεις σε πρώην πρωθυπουργούς

Το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης πριν την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών εξετάζει σοβαρά η Νέα Δημοκρατία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια πρόθεσή της είναι να καταδείξει πως πολλοί βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν στηρίζουν την συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ΝΔ σκοπεύει να ασκήσει πίεση σε αυτούς που αποκαλεί «πρόθυμους βουλευτές» και να δυσκολέψει την υπερψήφιση των Πρεσπών, κάτι που υποσχέθηκε άλλωστε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τυχόν πρόταση μομφής τρόπο θα παρατείνει την συζήτηση για το Μακεδονικό στο κοινοβούλιο, που σημαίνει πως θα διατηρηθεί η πίεση στην κυβέρνηση. Η απόφαση για την κατάθεση ή μη της μομφής αναμένεται εντός της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το σενάριο παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή για την συμφωνία των Πρεσπών, με τις νεότερες πληροφορίες να θέλουν στελέχη της ΝΔ να πιέζουν τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια και αρκετά δυναμικά.

Ο κ. Καραμανλής, που ήταν πρωθυπουργός στην κρίσιμη σύνοδο του NATO το 2008, είχε κάνει μία γραπτή δήλωση πριν από λίγους μήνες, όταν είχε ταχθεί υπέρ της θέσης της πρώην ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη για αδυναμίες στην συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να μιλήσει για τις Πρέσπες και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πηγή: skai.gr