Αλλαγές σε Επιτροπή Εξωτερικών. Μυρίζει «μπαρούτι» από τον ορισμό Δανέλλη

«Μπαρούτι» προμηνύουν για την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, οι αλλαγές που έγιναν ήδη στη σύνθεσή της με απόφαση του Νίκου Βούτση, για την παραμονή σε αυτή του Σπύρου Δανέλλη ως ανεξάρτητου βουλευτή, εν μέσω πυρών ΝΔ και ΑΝΕΛ περί μεθοδεύσεων δημιουργίας πλαστής πλειοψηφίας στην Επιτροπή από την οποία θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Παρά την επίκληση κοινοβουλευτικών πηγών ότι η απόφαση του Προέδρου της Βουλής προέκυψε με βάση το ενδιαφέρον του ίδιου του κ. Δανέλλη και το γεγονός ότι ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής, η ΝΔ διαβάζει πίσω από την απόφαση αυτή πιθανές «σκοπιμότητες» και εξαπολύει ήδη προειδοποιητικά πυρά εναντίον του Προέδρου της Βουλής, καλώντας τον να αποσύρει την απόφασή του και καταγγέλλοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχει προχωρήσει σε «κοινοβουλευτική εκτροπή».

«Θεωρούμε ότι ενόψει μιας απόφασης πολύ κρίσιμης που συγκεντρώνει το απόλυτο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν μπορούν να ακολουθούνται διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά και πιθανές σκοπιμότητες. Επιμένουμε ότι για τις σημερινές κενές θέσεις της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πρέπει να γίνει κλήρωση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με αυτό το θέμα ή η επιμονή του στον ορισμό του κ. Δανέλλη θα συνιστούν κοινοβουλευτική εκτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζητώντας επιλογή δια κληρώσεως.

Το κλίμα πόλωσης που αναμένεται να επικρατήσει στην Επιτροπή ενισχύει και η αντικατάσταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη στην Επιτροπή, από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο, στον απόηχο της επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, με την οποία κατήγγειλε απόπειρα «κοινοβουλευτικού και συνταγματικού πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τον ότι τυχόν αλλαγή της σύνθεσής της θα συνιστά «νόθευση».

Παράλληλα, η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μειώνει την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος, το οποίο χάνει έναν βουλευτή από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και από 4 θα έχει εφεξής 3. Το μέλος που θα χάσει είναι αυτονόητα ο κ. Θεοχαρόπουλος που ούτως ή άλλως δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Το αντίθετο συμβαίνει με τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι μετά τη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού αυξήθηκαν αριθμητικά στους 16 και έτσι θα έχουν ένα ακόμα μέλος στην Επιτροπή, το οποίο θα τοποθετηθεί με κλήρωση.

Νωρίτερα, αιχμές κατά του κ. Βούτση είχε εξαπολύσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος μέσω επιστολής του ζητούσε τυχόν νέο μέλος ή μέλη της Επιτροπής από ανεξάρτητους βουλευτές να τοποθετηθεί δια κληρώσεως ή με συνεννόηση μεταξύ τους.

Με τις νέες και οριστικές μάλλον ανακατατάξεις στη σύνθεση της Επιτροπής, οι ισορροπίες δυνάμεων που διαμορφώνονται σε αυτή είναι 28 (27 ΣΥΡΙΖΑ & Δανέλλης) για την κυβερνητική πλειοψηφία - 26 από την αντιπολίτευση που τάσσονται ξεκάθαρα κατά της Συμφωνίας  (ΝΔ -ΔΗΣΥ- Χ.Α. - ΚΚΕ - ΑΝΕΛ - Ε.Κ. - Δημ. Καμμένος) και 1 ανεξάρτητος βουλευτής που θα προστεθεί σε αυτή, ο οποίος ανάλογα με το μέτωπο με το οποίο συντάσσεται θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα στο 29-26 ή στο 28-27.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά