Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία των Πρεσπών

Την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. «Η επίλυση του Μακεδονικού είναι βαθιά πατριωτική στάση» επισήμανε. 

Λίγο νωρίτερα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ψήφιση της συμφωνίας από τον κ. Θεοχαρόπουλο, με την ΚΕ να αναμένεται να λάβει και τυπικά θετική απόφαση. 

«Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πΓΔΜ, είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες» ξεκαθάρισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως τόνισε, «στην προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είχαμε τονίσει ότι όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται από δέσμευση για εκλογές εφόσον δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Οι εκλογές συνεχίζουν και είναι απαραίτητες από τη στιγμή όμως που υπάρχει νέα κυβερνητική πλειοψηφία αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πλέον ούτε προϋπόθεση ούτε άλλοθι για την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αποσυνδέθηκε από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης».

«Επίσης, από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας» διευκρίνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Η συμφωνία των Πρεσπών όμως αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Βέβαια, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της πΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών.

"Θα υπάρξουν συνέπειες" 


«Αν ο Θεοχαρόπουλος είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, θα αντικατασταθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον Σκανδαλίδη» αντέδρασε στις πληροφορίες ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Θα υπάρξουν συνέπειες, πρόσθεσε, για όποιον ψηφίσει υπέρ των Πρεσπών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος θα διαγραφεί. 
Πηγή: skai.gr