ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Κατρούγκαλος: Χρειάζεται πολιτική ειλικρίνεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε πως είναι επωφελής εθνικά, «που μας καθιστά ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή και μας επιτρέπει το διπλωματικό κεφάλαιο που θα κερδίσουμε εκεί να το ξοδέψουμε εκεί όπου έχουμε ανάγκη, στα ανατολικά».

 
Ζήτημα «πολιτικής ειλικρίνειας και τιμιότητας όχι μόνο σε σχέση με το τι λέει το ένα κόμμα στο άλλο, αλλά με το τι λένε στον ελληνικό λαό», έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος για τη στάση της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αύριο θα είναι στο συλλαλητήριο βουλευτές της ΝΔ που λένε ότι δεν θα παραδώσουμε το όνομα Μακεδονία, όταν η θέση της ΝΔ είναι η σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, επισήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνομιλώντας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, στο δελτίο ειδήσεων του ANT1. 

Ειδικά το όνομα και η σύνθετη ονομασία, παρατήρησε, αποτελούν κοινή συνισταμένη όλων των πολιτικών δυνάμεων, εκτός από τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων. Από την Ενδιάμεση Συμφωνία μέχρι σήμερα όλα τα πολιτικά κόμμα, η ΝΔ μεταξύ αυτών, θεωρούσαν ότι μόνο μέσω μιας συμφωνίας που θα κατοχύρωνε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσανατολισμό και θα ήρε ταυτόχρονα κάθε προοπτική αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος, θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία, προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από όλους όσοι κατέβουν στο αυριανό συλλαλητήριο, να διαβάσουν το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών γιατί, όπως σημείωσε, «το επιχείρημά μας είναι ότι κλείνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καλύτερο από κάθε άλλη προηγούμενη διαπραγμάτευση, ένα θέμα που βασάνιζε την ελληνική διπλωματία και τις σχέσεις μας με την περιοχή για πάνω από 30 χρόνια και το κάνουμε στη βάση αυτού που ήταν η εθνική θέση, της σύνθετης ονομασίας».

Μιλώντας για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε πως είναι επωφελής εθνικά, «που μας καθιστά ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή και μας επιτρέπει το διπλωματικό κεφάλαιο που θα κερδίσουμε εκεί να το ξοδέψουμε εκεί όπου έχουμε ανάγκη, στα ανατολικά».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η ΠΓΔΜ έκανε τη βασική παραχώρηση για το όνομα. 'Αλλαξαν το όνομα και το Σύνταγμά τους, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η Συμφωνία δεν είναι αντίθετη στα εθνικά μας συμφέροντα. Για παράδειγμα, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια, η Ελλάδα κέρδισε ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να διεκδικεί τίποτα σχετικό με την ελληνική ιστορία, με την ελληνική αρχαία Μακεδονία.

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν πίεσε το όνομα του πολίτη της γειτονικής χώρας να είναι Βόρειομακεδονας, απάντησε πως η Συμφωνία αφορά την ονομασία του κράτους και προσέθεσε ότι το πώς θα προσδιορίζονται ατομικά ή συλλογικά είναι δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. «Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι, στο βαθμό που η δική τους ταυτότητα θίγει τη δική μας, και αυτό το κατοχυρώνει η Συμφωνία, που λέει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία και την ελληνική ιστορία», είπε. Υπογράμμισε επίσης πως από την επομένη της Συμφωνίας η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη από όλα τα δημόσια κτίρια και μνημεία να βγάλει οτιδήποτε θυμίζει την ελληνική αρχαία Μακεδονία, να αλλάξει τα ονόματα των δρόμων, των δημόσιων κτιρίων, οτιδήποτε χρηματοδοτείται από δημόσιο χρήμα, ακόμα και αν είναι ιδιωτικό.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Συμφωνία «θα περάσει με μια άνετη πλειοψηφία και παραπάνω».

Ν. Δένδιας: Η διαπραγμάτευση έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι σέβεται οποιονδήποτε θα πάει στο συλλαλητήριο, τόνισε ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει εκφράσει τη θέση του στη Θεσσαλονίκη, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκλεισε τη συμφωνία «με τον χειρότερο τρόπο», χαρακτηρίζοντας ως «τεράστιο λάθος» το θέμα της ιθαγένειας και της γλώσσας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως με τον τρόπο που το χειρίστηκε αυτό το εθνικό θέμα δίχασε την ελληνική κοινωνία και συμπλήρωσε: «Αυτό που βλέπουμε αύριο, είναι η απάντηση μιας αγανακτισμένης κοινωνίας σε έναν πρωθυπουργό που πήγε στα κρυφά και διαπραγματεύτηκε, στα κρυφά και έκλεισε ένα θέμα, δεν ενημέρωσε τους θεσμικούς του εταίρους, την αντιπολίτευση».

Ξεκαθάρισε ακόμα πως η ΝΔ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία και σημείωσε: «θα το εμποδίσουμε γιατί εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα».

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα «να μην περάσει η Συμφωνία, να πέσει η κυβέρνηση και μια άλλη κυβέρνηση, ισχυρότερη βασισμένη στη συναίνεση της κοινωνίας να διαπραγματευτεί τα λάθη αυτής της συμφωνίας από την αρχή, να πάμε σε κάτι καλύτερο».


 
Μητσοτάκης από Συντονιστικό για σεισμό:Μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό
Ενημέρωση από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για τον σεισμό είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...
19.07.2019, 21:19
Μέρκελ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα απελευθερώσει αναπτυξιακές δυνάμεις
Η καγκελάριος παρέπεμψε τις όποιες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας στο Eurogroup και στην...
19.07.2019, 16:49
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Αποκρούστε ρουσφέτια. Δεν θα δεχθώ κενά έδρανα
Ομόφωνα και δια βοής εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έπειτα...
19.07.2019, 11:14
Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου
To Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας συνεδριάζει στις 9:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
19.07.2019, 07:02
Μιχαηλίδου: Η κ. Φωτίου υιοθέτησε το λεξιλόγιο του ΔΝΤ
Η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε σε σχόλιο της Θεανώς Φωτίου, που έκανε λόγο για «πολιτική περικοπών των...
19.07.2019, 00:39
Aπάντηση Μητσοτάκη: «Στελεχώνουμε κράτος που θα υπηρετεί τους πολίτες»(vid)
Έναν πρώτο απολογισμό των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, κάνει ο...
18.07.2019, 20:08
«Πράσινο φως» σε προσλήψεις στην υγεία και ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ
Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη στην οποία...
18.07.2019, 19:42
Την Παρασκευή συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για επιλογή ηγεσίας στην ΕΛΑΣ
Στις 9 το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ) για την...
18.07.2019, 18:54
Αυτή είναι η σκιώδης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της
Αυτά έιναι τα μέλη που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να σκήσουν αντιπολίτευση στους υπουργούς της κυβέρνησης
18.07.2019, 17:58
ΚΙΝΑΛ: Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση
Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ασφαλιστικό με αφορμή...
18.07.2019, 17:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.