Συμφωνία των Πρεσπών: «Βγαίνουν τα κουκιά» με πάνω από 151 ψήφους

Επιτυχής, με τα έως στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι θα είναι και η δεύτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση, και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Ο λόγος για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Νίκος Βούτσης ανήγγειλε ότι θα κατατεθεί έως τέλους της ερχόμενης εβδομάδας. 

Την Παρασκευή, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, κίνηση της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης, στο Πολιτικό τους Συμβούλιο κατέληξαν στην ανάγκη επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, με τον κ. Λυκούδη να υπερψηφίζει τη συμφωνία. 

Παράλληλα, στο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού αποφασίστηκε η ψήφος κατά συνείδηση, με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Μαυρωτά να στηρίζουν τη συμφωνία, και τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό να καταψηφίζουν. 

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται ακόμα η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης, που είχε εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει τη στάση του και όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκαλώντας τη διαγραφή του από το Ποτάμι, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που διαγράφηκαν από τους ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξετάζει δύο επιλογές οι οποίες θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή. Η πρώτη είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η δεύτερη είναι η λύση της αποχής. Από πλευράς του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δηλώνει ότι θα πρέπει να διαβάσει τη συμφωνία για να τοποθετηθεί.

Πάντως, μετά τη ΝΔ και οι ΑΝΕΛ θεωρούν ότι η επίμαχη συμφωνία δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει το Σύνταγμα. Οι ΑΝΕΛ εξαπέλυσαν μάλιστα προειδοποιητικά πυρά σε επιστολή τους στον κ. Βούτση, για «συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Πηγή: skai.gr