Κρεμαστινός για Ωνάσειο: Με πίεζαν να βγάλω ανίκανο τον Ανδρέα

Τις εμπειρίες του από τις ημέρες που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν διασωληνωμένος στο Ωνάσειο ανακάλεσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, και γνωστός καρδιολόγος, Δημήτρης Κρεμαστινός, προτείνοντας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, την απαλλαγή των γιατρών από την υποχρέωση για γνωμάτευση της ικανότητας του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. 

Ο κ. Κρεμαστινός αποκάλυψε τις πιέσεις που δέχθηκε (1995 – 1996) «για την υπευθυνότητα ενός θέματος που εγώ έζησα τραγικά και προσωπικά» όπως είπε, προτείνοντας να καλύπτεται το κενό αυτόματα βάσει συνταγματικής πρόνοιας όπως σε ξένα συντάγματα. 

«Έζησα δηλαδή το κράτος να μην μπορεί να λειτουργήσει, παρότι το Σύνταγμα λέει ότι τον Πρωθυπουργό αναπληροί ο πρώτος τη τάξει Υπουργός. Στην πράξη ο αείμνηστος (Κωστής) Στεφανόπουλος έλεγε ότι δεν μπορεί συνταγματικά να τον θεωρήσει Πρωθυπουργό» ανέφερε στην επιτροπή Αναθεώρησης το πρωί.

Όπως διηγήθηκε «Θυμάμαι τότε τον αείμνηστο Στεφανόπουλο που μου έλεγε: «Βρε παιδί μου, κάνε τουλάχιστον προσωπική γνωμάτευση» και του απαντούσα εγώ ότι το συμβούλιο των γιατρών λέει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε γνωμάτευση ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι, έστω και ένα τοις χιλίοις να λειτουργήσει, άμα ξυπνήσει -ήταν διασωληνωμένος- μπορούσε να μας πει: ‘’Με αντικαταστήσατε εσείς οι γιατροί;’’».

«Άρα, ζητούσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, που ήταν αδύνατο να γίνει… Η χώρα ήταν ακυβέρνητη ουσιαστικά για πάνω από έναν μήνα και αν θυμόσαστε, ευτυχώς μετά έγινε η παραίτηση και τα γεγονότα των Ιμίων ακολούθησαν μετά, διότι, αν τα Ίμια ήταν μερικές ημέρες πιο πριν, η κατάσταση θα ήταν τραγική για τη χώρα» επισήμανε.

«Με βάση, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία κάνω την εξής πρόταση. Πρέπει το Σύνταγμα -και εσείς που είσαστε επιφανείς συνταγματολόγοι- να απαλλάξει την παρουσία των γιατρών στη γνωμάτευση σχετικά με το ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η διάταξη δεν το λέει, είτε αμέσως είτε εμμέσως, όμως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα αποφασίσει ουσιαστικά να αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό, θα πεταχτούν μερικοί και θα πουν: ‘’Εμείς γιατί να τον αντικαταστήσουμε; Φέρτε μας γνωματεύσεις γιατρών’’. Αυτό είναι το λογικό και γι’ αυτό και δεν γινόταν τότε τίποτα» σημείωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Στην πράξη δεν δίνουν οι γιατροί γνωμάτευση, να το ξέρετε. Σας διαβεβαιώνω, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν, όπως λένε. Εμείς οι γιατροί δεν δίνουμε γνωμάτευση για να στηριχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πει ότι αντικαθίσταται ο Πρωθυπουργός» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής προέτρεψε τους συνταγματολόγους «να βρείτε μία διατύπωση όπου να υπάρχει Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ή να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον ενεργοποιήσει για να καλυφθεί αυτό το κενό, το οποίο εγώ προσωπικά έζησα στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1995-1996». 

«Εμείς οι γιατροί δεν δίνουμε γνωμάτευση για να στηριχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πει ότι αντικαθίσταται ο Πρωθυπουργός. Και μάλιστα χαριτολογώντας, όταν μιλούσα με τον Πρωθυπουργό, του είπα στο διάδρομο «εσείς είστε νέος, αλλά ουδείς εξαιρείται από τον κανόνα». Ο Σουμάχερ έκανε σκι και μετά έπαψε να λειτουργεί σαν άνθρωπος. Δεν μπορεί να τα δεν ξέρει κανένας αυτά...» σχολίασε ακόμα.  

Σημειώνεται ότι στις 21 Νοεμβρίου 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας,(αρχή πνευμονίας). Οι πιέσεις που του ασκούνται τον αναγκάζουν τελικά να υπογράψει τον Ιανουάριο του 1996 την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν». Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκλέγει εσπευσμένα πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη στις 18 Ιανουαρίου 1996.