Αντιπολίτευση: Η πρόσκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για debate σημαίνει εκλογές

Την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα επισημοποίησε το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη στη Βουλή για τηλεμαχία, με τη ΝΔ να απαντά ζητώντας την άμεση προκήρυξη εκλογών για τη διεξαγωγή του.

Ακόμα και αν η συμφωνία των Πρεσπών στην εθνική αντιπροσωπεία ψηφιστεί, η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί θέμα μηνών, αφού ο πρωθυπουργός διαθέτει πλέον μια εύθραυστη πλειοψηφία, ενώ στις επιτροπές της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί μόνον 145 βουλευτές και βάσει του αριθμού αυτού πρέπει να εκπροσωπείται σε αυτές. Εάν η συμφωνία καταψηφιστεί μπορεί να οδηγηθούμε και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 

Στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχολιάζουν ότι το ντιμπέιτ με τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί απόπειρα του πρωθυπουργού για ενίσχυση του διπολισμού και του δικομματισμού που θα συσπειρώσει το «τραυματισμένο» κόμμα του και θα «συμπιέσει» τα ενδιάμεσα κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουν μεν το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι έχουμε μπει σε οιονεί προεκλογική περίοδο που θα οδηγήσει στην αποδρομή του από την εξουσία, εντούτοις επισημαίνουν ότι η τηλεμαχία δεν θα πρέπει να αποτελέσει το «ντέρμπι των δύο μεγάλων κομμάτων», αλλά σε αυτό θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλοι οι επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου ή και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών. 

«Κυβέρνηση κουρελού» 

«Από σήμερα η χώρα έχει κυβέρνηση Τσίπρα-Ζουράρι-Παπακώστα. Μια κυβέρνηση κουρελού που θυσιάζει τους κόπους των Ελλήνων μπροστά στην αγωνία του κ. Τσίπρα να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

«Η πρωτοφανής πολιτική ανωμαλία να στηρίζεται ο κ. Τσίπρας από δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου, ενώ εκείνος παριστάνει ότι πέρασε στην αντιπολίτευση, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Ακόμη και η παρακμή έχει τα όρια της» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

«Ντιμπέιτ σημαίνει εκλογές» 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι «επειδή και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και προσωπικά πήρα την πρωτοβουλία για την άρση των εμπάργκο και επειδή ο πρωθυπουργός μίλησε για ντιμπέιτ, είμαι απολύτως θετικός, γιατί ντιμπέιτ σημαίνει εκλογές…. Και καλή μέρα τους Έλληνες θα είναι μόνο οι εκλογές - να φύγουν αυτοί».

Ωστόσο, διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, δεν είναι αφορμή η ανάγκη άρσης των εμπάργκο για απόπειρα ψευτοδικομματικού συστήματος, που με ψευτοπονηρία προσπαθεί να κατοχυρώσει ο κύριος πρωθυπουργός.

«Έχουμε εκλογές και πάμε σε ντιμπέιτ;» 

 «Έχουν προκηρυχθεί εκλογές και πάμε σε ντιμπέιτ; Για να ξέρω δηλαδή. Αν είναι να το μάθει κι ο ελληνικός λαός και να ετοιμαστούν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, να αρχίσουμε τα πάνελ και τα ντιμπέιτ» δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. 
Πέρα από την πλάκα, σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, δεν μπορεί για ένα τέτοιο μείζον θέμα να συζητούν οι δύο μεταξύ τους.

 «Ε, εντάξει ντιμπέιτ δηλαδή για να τα βρουν μεταξύ τους και να περάσει η Συμφωνία; Αυτό θέλουμε να κάνουμε; Αν θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο ας απευθυνθούμε στον κόσμο κι αν τολμάει ο πρωθυπουργός ας ζητήσει εκλογές» πρόσθεσε.

«Ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»  

Ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών ζήτησε με ο Δημήτρης Καμμένος. «Θα συμφωνήσω με το ντιμπέιτ, να γίνει πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά να γίνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και με εκπρόσωπο των ανεξαρτήτων βουλευτών, ή εμένα ή άλλον που συμμετέχουμε και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, και θα ήθελα στο πάνελ να συμμετέχουν και διακεκριμένοι νομικοί ή συνταγματολόγοι» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Πηγή: skai.gr