Οι δηλώσεις Γεννηματά, Θεοδωράκη που ξεκλειδώνουν(;) τη συμφωνία Πρεσπών

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις ψήφους 149 βουλευτών για την συμφωνία, καθώς από τους 151 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, οι κ.κ Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις έχουν διαχωρίσει τη θέση τους, λέγοντας ότι δεν θα την υπερψηφίσουν.

Πλέον καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθεί ο ηθικός στόχος του 151 όπως τον έθεσε ο πρωθυπουργός, είναι να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών και βουλευτές άλλων κόμματων.
Μέχρι στιγμής, οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές είναι οι 3 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρώτας και Λυκούδης ) που δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα την υπερψηφίσουν ή θα απέχουν, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, αλλά ακούγονται και κάποιοι βουλευτές από το ΚΙΝ, ΑΛ, όπως π.χ ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Αν και ακόμα ξεκάθαρες απαντήσεις, δεν έχουν δοθεί, θα μπορούσε κανείς να πει ότι από την χθεσινή ολομέλεια της Βουλής, οι δηλώσεις τόσο της Φώφης Γεννηματα όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη, αφήνουν να εννοηθεί ότι μάλλον οι πιθανότητες να συγκεντρωθούν 151 βουλευτές ή και περισσότεροι είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε από το βήμα της Βουλής, ότι: ««Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης». Δήλωση που ερμηνεύτηκε ότι τα στελέχη του Ποταμίου είναι πιο κοντά στο να ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά δεν θα επιτρέψουν συνειρμούς, ότι με τη στάση τους αυτή , προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του πολυδιαφημιζόμενου, από πλευράς Μαξίμου, ανοίγματος προς την Κεντροαριστέρα.

Σε διαφορετικό τόνο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά την ομιλία της στη Βουλλή, επιβεβαίωσε επισήμως σε "πηγαδάκι" ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη συμφωνία των Πρεσπών, απελευθερώνοντας ουσιαστικά όσους βουλευτές σκέφτονται να την υπερψηφίσουν.

Πηγή: skai.gr