Βουλή: Ανακατατάξεις στη σύνθεση των Επιτροπών για διασφάλιση πλειοψηφίας

Ανακατατάξεις στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, έρχονται λόγω της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αμφισβήτησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης, αναμένονται αλλαγές στη σύνθεση των Επιτροπών που μετέχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ, ώστε να αποτυπώνεται και εκεί η πλειοψηφία που θα προκύψει από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Την αλλαγή αυτή άλλωστε επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής και συγκεκριμένα το άρθρο 31 παρ. 5, σύμφωνα με το οποίο: «για να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των βουλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλογία εκπροσώπηση όλων των Κoινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτροπές, μπορεί να αυξομειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Επί της ουσίας η ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι ο νέος αριθμός 151 που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση στην αυριανή ονομαστική ψηφοφορία, πρέπει να αποτυπωθεί άμεσα και στη σύνθεση των επιτροπών. Σε αυτές άλλωστε ψηφίζουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Την ανασύνθεση των Επιτροπών της Βουλής επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι αυτό θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά