Μητσοτάκης: Αν οι Πρέσπες δεν ψηφιστούν επαναδιαπραγμάτευση από την αρχή

Για «σκηνοθετημένο διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου» και για «κακοσκηνοθετημένο θέατρο» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και μέρους των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή, τα Σκόπια θα μπουν μεν στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούν να μπουν στην ΕΕ, ενώ αν δεν ψηφιστεί θα την επαναδιαπραγματευτεί εξ αρχής.  

"Οι ΑΝΕΛ συγχωνεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ" 

Ειδικότερα, όπως σημείωσε «ανακάλυψε ξαφνικά τη γοητεία του κ. Τσίπρα αυτή η ετερόκλητη ομάδα βουλευτών, πιθανό ο κ. Τσίπρας να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας προσφυγή στις κάλπες. Καλώ, είπε, όλους τους βουλευτές σήμερα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα σημαίνει θετική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών «Σε κάθε περίπτωση εκλογές το ’19 θα γίνουν, τον φάγαμε τον γάιδαρο» σχολίασε πάντως. 

«Ο κ. Τσίπρας θα έχει όλα τα προνόμια στο σκηνοθετημένο διαζύγιο, οι ΑΝΕΛ συγχωνεύτηκαν (με τον ΣΥΡΙΖΑ), και αποτελούν πια ένα» ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «συνιστούν ηθική βαθιά έκπτωση της πολιτικής αυτά τα φαινόμενα, θα μας συνοδεύουν για αρκετό καιρό ακόμα... Ο κ. Τσίπρας και ο Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση, δεν υπάρχει καινούργια αρχή κακοσκηνοθετημένο θέατρο, ο κ. Καμμένος είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλιο». 

"Διαπραγματευόμαστε από την αρχή" 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ουδέποτε αναγνώρισε Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα, διότι γνώριζε τους κινδύνους για τη Βόρεια Ελλάδα, και η ΝΔ έχει επίσης ίδια θέση με του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννης στο Βουκουρέστι. «Ο κ. Ζάεφ περηφανεύεται λέγοντας είμαστε Μακεδόνες. Αυτό εγώ δεν πρόκειται να το δεχτώ. Προφανώς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία. Και σε περίπτωση που μεσολαβήσουν εκλογές δεν θα την κυρώσει κυβέρνηση της ΝΔ». 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «εάν κυρωθεί η συμφωνία με το πρωτόκολλο ένταξης τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ, δεν ξεμπαίνουν, αλλά στην ΕΕ δεν μπήκαν… Η πορεία των Σκοπίων είναι μακρά και πρέπει να επιδείξουν τα Σκόπια καλή συμπεριφορά». 

«Αν η συμφωνία δεν περάσει από τη Βουλή διαπραγματευόμαστε από την αρχή» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποσαφήνισε ότι ουδέποτε δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

«Δεν προαναγγέλλονται οι πρωτοβουλίες για πρόταση δυσπιστίας έχουν δυνατότητα να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή» ξεκαθάρισε επίσης. 

"Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους"

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι κυβέρνησή του θα μειώσει οριζόντια για όλους τον ΕΝΦΙΑ εντός μιας διετίας. «Μείωση για όλους, ειδικά για τη μεσαία τάξη που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα δεχθώ τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας» παρατήρησε, τονίζοντας ότι η θετική στάση της νέας κυβέρνησης και η μεταρρυθμιστική της αξιοπιστία, μετά από ένα χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε μείωσή τους με ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. '

«Η χώρα δεν έχει βγει στις αγορές να δανειστεί… Το κόστος δανεισμού το πληρώνουν όλοι, η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, της μείωσης της φορολογίας και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Όπως ανέφερε, η υψηλή φορολογία ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή. 

"Όχι προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς υπό τον ΑΣΕΠ"

«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρουν οι ιδιωτικές ή και οι δημόσιες επενδύσεις… Ξέρουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα και μπορούμε να κάνουμε γενναίες τομές στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα όπως η αδειοδότηση. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη μεγάλη αναπτυξιακή έκπληξη» τόνισε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ξαναδεί όλες τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένος να μιλήσω για αριθμό προσλήψεων αν δεν ξέρω τα πραγματικά κενά τα προβλήματα και τις ανάγκες… Όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά θα εξαγγείλουμε τον αριθμό των προσλήψεων και θα λύσουμε και το θέμα της ομηρίας των αναπληρωτών» σημείωσε. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς υπό τον ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να γίνουν» διεμήνυσε πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Διαβεβαίωσε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους, ενώ θα αναζητήσει και στελέχη εκτός της ΝΔ, αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.