Μέρκελ για Πρέσπες: Η λύση θα βοηθήσει την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Ευρώπη

Την στήριξή της στην συμφωνία των Πρεσπών επαναβεβαίωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Λίγες ώρες πριν ξαναρχίσει η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση στην Βουλή των Σκοπίων η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η επίλυση του ονοματολογικού θα βοηθήσει την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι καλό για όλους μας να υπάρξει λύση κι αυτό απαιτεί μία «πολύ θαρραλέα αντιμετώπιση», προσέθεσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα, χωρίς όμως να κάνει λόγο για καταβολή επανορθώσεων. Σημείωσε πως το Βερολίνο έχει επίγνωση της ιστορικής υποχρέωσής του κι ότι είναι «υπόθεση καρδιάς» να στηρίξει την Ελλάδα προς όφελος και των δύο χωρών.

«Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη, για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη που έχουμε. Ξέρουμε για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από πλευράς εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μέρκελ, που σήμερα ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και τόνισε πως το Βερολίνο θέλει να βοηθήσει στην μετα-Μνημονιακή ανάκαμψη.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020 και χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό τόπο» για επενδύσεις.

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για τη στήριξη που έδωσε στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο στήριξε συνάμα την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως επιμένει στην πάγια θέση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Χαιρέτισε ακόμα την στάση της κ. Μέρκελ στο προσφυγικό και την βοήθεια που έδωσε στην Ελλάδα δεχόμενη εισροές προσφύγων και μεταναστών στο απόγειο της κρίσης. Η πολιτική της κ. Μέρκελ συνέβαλε στην άνοδο του αντι-μεταναστευτικού κόμματος AfD και στην αποδυνάμωση της καγκελαρίας της.

«Πληρώσατε μεγάλο προσωπικό κόστος», είπε ο κ. Παυλόπουλος. «Οι ηγετικές φυσιογνωμίες δεν υπολογίζουν το κόστος, συνομιλείτε με την ιστορία κι όχι με την συγκυρία».

Η κ. Μέρκελ σημείωσε πως συμφωνεί με την θέση της Αθήνας για το προσφυγικό όσον αφορά την έλλειψη αλληλεγγύης από ορισμένες χώρες. Δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μένει αβοήθητη επειδή είναι γεωγραφικά ευάλωτη και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή της στηρίζει την ανάπτυξη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο.
Πηγή: skai.gr