H ασυμφωνία των Πρεσπών: Το chicken game Τσίπρα - Καμμένου

Σε ένα άτυπο «chicken game» (Παίγνιο δειλίας) αναφορικά με την κυβερνητική δεδηλωμένη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει μετατραπεί η ασυμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο για την συμφωνία των Πρεσπών. Τα προβλήματα στην κυβέρνηση ενόψει της κύρωσης της τροποποίησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ οξύνονται, και με την τρίτη και τελική ψηφοφορία για την τροποποίηση του συντάγματος στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών να θεωρείται ζήτημα ωρών, το «γυαλί» του άλλοτε αρραγούς μετώπου των κυβερνητικών εταίρων φαίνεται ότι έχει ραγίσει ανεπιστρεπτί. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή ίσως να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα για ραγδαίες εξελίξεις. 

Ο πρωθυπουργός έστειλε την Τετάρτη το δικό του μήνυμα στον υπουργό Άμυνας, προειδοποιώντας τον να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας πως στην αντίθετη περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας πάντως εξέφρασε και δημοσίως τη βεβαιότητα του Μαξίμου ότι μπορεί να εξασφαλίσει τους υπόλοιπους βουλευτές για να συνεχίσει να κυβερνά. Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα», ενδεχόμενο που δεν κρίνεται ότι συμφέρει τον Πάνο Καμμένο το κόμμα του οποίου δημοσκοπικά βρίσκεται εκτός του ορίου του 3% για την είσοδο στην εθνική αντιπροσωπεία μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, και μια νέα υπαναχώρηση θα είναι πολιτικά οδυνηρή για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. 

Μήνυμα άρσης της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση έστειλε πάντως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, μια μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και το μήνυμα που ο ίδιος απηύθυνε στον Πάνο Καμμένο ενόψει του κρίσιμου τετ-α-τετ τους. «Βεβαίως θα ψηφίσουμε "κατά", γιατί όταν ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία διαφωνούμε θα ήταν οξύμωρο να μην το κάναμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης. 

Πάντως, η κατάσταση δεν είναι και η ιδανικότερη για το κόμμα του κ. Καμμένου. Τα υφιστάμενα δεδομένα δείχνουν ότι η σκληρή γραμμή «όχι σε Πρέσπες – όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης» δεν αντιπροσωπεύουν πιθανότατα κι άλλους βουλευτές, πέραν του Θανάση Παπαχριστόπουλου, οι οποίοι επί του παρόντος κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά του. Αν και ο ίδιος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε ότι ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος, που πάει κόντρα στην κομματική γραμμή είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τα υφιστάμενα δεδομένα δείχνουν ότι η σκληρή γραμμή «όχι σε Πρέσπες – όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης» δεν αντιπροσωπεύουν πιθανότατα κι άλλους βουλευτές, οι οποίοι κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους.

«Ουσιαστικά χθες ο κ. Τσίπρας εκβίασε τον κ. Καμμένο» εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως σημείωσε, το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο είναι πως έχει τους 151 βουλευτές, και αν ο υπουργός Άμυνας αποφασίσει να φύγει από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα πάρει τους βουλευτές του. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «δημόσιο εξευτελισμό» του υπουργού Άμυνας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Βασίλη Κόκκαλη που προφασίστηκε πως χάλασε το αυτοκίνητο του γα να μην πάει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης προέβλεψε ότι ο κ. Καμμένος δε θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Τσίπρα, «γιατί αλλιώς θα ξεγυμνωθεί».

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ότι «ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών και έχει φέρει τον κ. Καμμένο σε απόγνωση». Το ερώτημα, πρόσθεσε, είναι κατά πόσο θα σηκώσει τη φωνή του ο υπουργός Άμυνας για τα μάτια του κόσμου.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο η στήριξη αυτή δεν αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών την οποία και θα καταψηφίσει. Ο κ. Σαρίδης δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν την ψήφιση της συμφωνίας. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης εκτίμησε στον σταθμό μας ότι «ο κ. Καμμένος δεν είναι συγκυβερνήτης, συγκάτοικοι σε κάποια υπουργικά γραφεία είναι, εδώ και κάποια χρόνια η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση… Οι βασικές αποφάσεις δεν παίρνονται από την κυβέρνηση. Αυτό συνέβη και με το Σκοπιανό». Διευκρίνισε πάντως ότι θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών καλή, που ο ίδιος θα την ψήφιζε, η οποία όμως γίνεται για λάθος λόγους με καταστροφικό τρόπο. 

Πηγή: skai.gr