Υποχώρηση Καμμένου, στέλνει στην Επιτροπή τα F-16

Με πολιτικό ελιγμό επιχείρησε ο Πάνος Καμμένος να εμβολίσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

Ο υπουργός Άμυνας δέχτηκε η τροπολογία να εξεταστεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων  την οποία αρχικά είχε παρακάμψει, στέλνοντας το κείμενο απευθείας στην Ολομέλεια. Η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή, ενόψει της ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε πως στην Επιτροπή θα γίνει διευρυμένη συζήτηση ώστε να απαντηθούν όλες τις ερωτήσεις των βουλευτών, όμως απέρριψε τις εκκλήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για απόσυρση της τροπολογίας.

Ο υπουργός Άμυνας προσπάθησε να εξηγήσει για ποιο λόγο η τροπολογία ουσιαστικά προβλέπει αντισταθμιστικά οφέλη περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι έχουν απαγορευτεί δια νόμου, ενώ αντιμετώπισε έντονη κριτική για την έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τον καταμερισμό των χρημάτων.

Υποστήριξε πως τα 230 εκατομμύρια είναι μία «προσφορά» από την Ουάσιγκτον που συνδέεται με την σύμβαση αγοράς του 2005, κι ότι η αμερικανική πλευρά επέμεινε στην καταβολή των χρημάτων διότι δεν δέχτηκε την μείωση του αρχικού τιμήματος της συμφωνίας.

Προσέθεσε όμως πως η Ουάσιγκτον δέχτηκε τα χρήματα να διοχετευτούν πρωτίστως στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μέσω ανάθεσης έργων, ενώ μέρος της «προσφοράς» θα ωφελήσει και  ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν υπεργολαβίες.

Δήλωσε ακόμα ότι η αμερικανική χρηματοδότηση θα σώσει την ΕΑΒ από διάλυση και απόλυση του προσωπικού, προσθέτοντας ότι πλέον η επιχείρηση δεν έχει επαρκείς υποδομές για να εξυπηρετήσει τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Ο κ. Καμμένος δέχτηκε ωστόσο έντονα πυρά για το γεγονός ότι η αρχική σύμβαση επεκτείνεται για 13 χρόνια, την στιγμή που κανονικά η επιμήκυνση γίνεται σε ορίζοντα πενταετίας.

Δεν διευκρίνισε επίσης πώς θα γίνει η επιλογή των υπεργολάβων ή ο καταμερισμός των πόρων, λέγοντας απλώς πως οι αναθέσεις θα γίνουν αμιγώς από την αμερικανική πλευρά. Δεν ξεκαθάρισε επίσης εάν και πώς θα γίνουν οι αναθέσεις υπεργολαβιών από την ΕΑΒ στο κομμάτι του έργου που θα αναλάβει η ίδια.

Βολές της αντιπολίτευσης

«Δεν περιμέναμε τέτοια χοντράδα. Να έρθει με διαδικασία εξπρές σύμβαση για ΑΩ» είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της τροπολογίας, για να προσθέσει πως «η δήθεν κόντρα των δύο κυβερνητικών εταίρων συνιστά οπερέτα και οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου αποδεικνύονται τζούφιοι».

«Φέρνετε αντισταθμιστικά ωφελήματα με την τροπολογία», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την κατάργηση των ΑΩ γιατί τα θεωρούσαν άντρο διαφθοράς».

Ανέφερε ακόμα ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin συνεργάζεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες εταιρείες που είναι γνωστές ποιες είναι και είναι γνωστές και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη γραμμή πλεύσης; Η υποκρισία πόσα όρια έχει; Το 2014 ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι ο στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ αφορά παρελθούσα εποχή» σχολίασε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο».

Πηγή: skai.gr